Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 11:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gunnar-hacke-bjorksten-2/

Familj

Till minne: Gunnar ”Hacke” Björksten

Gunnar ”Hacke” Björksten, Stockholm, jazzmusiker och civilekonom, har som tidigare meddelats avlidit 86 år gammal. Närmast anhöriga är hustru och dotter med familjer.

En av Sveriges legendariska jazzmusiker från ”det svenska jazzundret” under 50-talet har spelat sin sista ton. Hacke föddes i Helsingfors och kom till Sverige vid tolv års ålder. Han startade sin musikbana som violinist men gick över till klarinett och saxofon efter att ha hört Louis Armstrong, Charlie Parker och Stan Getz, med vilken han senare kom att samarbeta. Hans intresse för jazzmusik var väckt.

Hacke började sin yrkeskarriär med Thore Jederby och blev snabbt en av stjärnorna i Göteborgs jazzliv. Under Göteborgsåren samarbetade han med balnd andra Jan Johansson, Bengt Hallberg och Lee Konitz. 1954 bildade han sin första egna grupp som uppmärksammades via en radiosändning från Stockholms konserthus och gruppen engagerades på Topsy Lindbloms danspalats Nalen i Stockholm. Hacke har alltsedan dess tillhört svensk jazzelit och därmed även hållit högsta internationella nivå.

Jag träffade Hacke första gången 1983 då jag spelade trombon med Gugge Hedrenius orkester på Strömsborg i Stockholm. Gugge ville att jag under delar av kvällarna skulle spela piano på duo med legendaren Hacke Björksten. Vi fann varandra direkt och en nästan 40-årig vänskap med Hacke har berikat mitt liv, såväl musikaliskt som socialt. Hacke hade en oerhörd gehörsbegåvning och en osviklig känsla för timing, rytmik och harmonisk logik.

Utanför jazzsfären närde Hacke en stor beundran för Johann Sebastian Bach vilket återspeglades i Hackes intelligenta, snabba melodiska improvisationer som alltid hade meningsfulla och ändå överraskande gestaltningar.

Hackes bidrag till den svenska jazzkulturen är stort och hans kvaliteter lever kvar hos många av dagens musiker. Hackes sista offentliga spelning blev vår kvintettkonsert på Grand Hotel Saltsjöbaden den 27 januari 2020.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt