Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 12:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gunnar-lundhgren/

Familj

Till minne: Gunnar Lundhgren

Gunnar Lundhgren, Åkersberga, har efter en längre tids sjukdom avlidit i en ålder av 83 år. Närmast anhöriga är barnen och deras familjer.

Gunnar Lundhgren var en entreprenör långt innan ordet blev vanligt. Den banan påbörjade han redan när han som liten sprang ärenden och levererade fisk till hemmafruarna i Domsjö där han växte upp. Scouterna, nykterhetslogen och körsång engagerade honom i ungdomen, liksom Domsjöflickan Märta, som Gunnar gifte sig med i unga år. Ett jobb på Modomsjös ritkontor ledde till studier på Härnösands tekniska läroverk och efter examen 1961 flyttade Gunnar med sin Märta till Eskilstuna och jobb på Lettströms arkitektkontor. Så småningom startade Gunnar tillsammans med en kollega arkitektkontoret Smedark. Tack vare sin yrkesskicklighet fick Gunnar rätt att titulera sig arkitekt SAR. 

Gunnar och Märta köpte hus i Hållsta utanför Eskilstuna där de byggde ut vartefter familjen växte till fyra döttrar och en son. Hemmet präglades av intresse för musik, konst och konsthantverk. Barnen spelade olika instrument och Gunnar sjöng i KFUM-kören och senare tillsammans med två av döttrarna i Klosters kyrkas kyrkokör.  

År 1981 gick flyttlasset norrut igen till Umeå och kort därefter började Gunnar och Märta bygga sitt älskade sommarställe på Långroudden norr om Örnsköldsvik. Sommarstället blev en fast punkt när Gunnars karriär förde honom tillbaka till Eskilstuna och därefter till Lund, där Gunnar blev direktör för Byggnadsstyrelsens södra distrikt. I Lund blev Gunnar och Märta kvar i femton år och under den tiden föddes åtta av totalt tio barnbarn. Gunnar krönte sin karriär med att starta ett eget företag, Projektinnovation AB vid Mårtenstorget i Lund. 

Efter pensioneringen hann Märta och Gunnar med ytterligare en vända norrut till Örnsköldsvik, men på grund av sjukdom valde de att bosatta sig i Spånga i närheten av sin yngsta dotter. Märta gick bort 2010 och inte långt därefter stod det klart att även Gunnar drabbats av sjukdom. Hans sista bostad kom att bli på Smedbygården i Åkersberga. Där fann sig Gunnar väl tillrätta och hans vackra tenor hördes när Svenska kyrkan kom på besök och Gunnar sjöng med i de välkända psalmerna. Den rösten har tystnat nu, men vi är många som med både tacksamhet och glädje minns Gunnars generositet, kreativitet, humor och smittande energi.