Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 02:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gunnar-rosvall/

FAMILJ

Till minne: Gunnar Rosvall

Gunnar Rosvall, Stockholm, har avlidit vid 101 års ålder. Han efterlämnar mångåriga vännen Panos Totsikas och kusinbarn med familjer.

Gunnar hade en svår uppväxt. När han var två år återvände hans mamma till sitt hemland Schweiz. Några år senare, 1930, dog hans far i en trafikolycka. Gunnar flyttade då till sin mamma och hennes nya familj i Bern. Väl där gick han på internatskola i Oberhofen.

Vid 16 års ålder, efter att ha tagit examen från skolan, återvände Gunnar 1935 till Stockholm på egen hand. Han första jobb var på resebyrån Cook och det blev början på hans karriär inom turistnäringen. Under tiden nådde andra världskriget Sverige. Medan landet var neutralt genomlevde Gunnar krigets ekon, först som soldat vid gränsen mellan Sverige och Finland och sedan vid den svensk-norska gränsen. Under de sista krigsåren tjänstgjorde han även som militär tolk.

Efter kriget började han studera ekonomi, men bestämde sig för att lägga ned sina studier och i stället börja arbeta vid det nygrundade Svenska Turisttrafikförbundet (i dag Sveriges Turistråd) och samtidigt lära sig italienska, spanska och ryska.

På äldre dagar tog han en universitetsexamen i engelska tyska och franska. Han lärde sig också läsa och skriva på grekiska, ett språk som han som äldre studerade vid universiteten i Stockholm och Thessaloniki.

Gunnars engagemang i Sveriges Turistråd, där han stannade fram till pensioneringen 1984, gav honom möjlighet att träffa många personer inom konst- och kulturområdet. Yrket gav honom även tillfällen att resa runt om i världen och han blev mycket berest.

Till Grekland kom Gunnar första gången 1953, och han blev genast förtrollad av landet. Från 1992 och framåt bestämde han sig för att tillbringa halva året i Aten för att studera antik grekisk kultur och det moderna grekiska språket på nära håll.

Jag träffade Gunnar 1993. Vi blev vänner, vi reste tillsammans i Grekland och utomlands. Gunnar träffade både mina samt min frus föräldrar och släktingar och vi välkomnade honom som en familjemedlem i vårt gamla hus i Ikaria.

Under de sista åren av sitt liv blev hans hälsa sämre, så han blev tyvärr bunden till sitt hem på Gärdet i Stockholm.

Gunnar Rosvall var en viktig man som levde ett intressant liv. Han kommer inte att glömmas bort.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt