Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gunnar-ryden/

Familj

Till minne: Gunnar Rydén

Gunnar Rydén, Linköping, har lämnat oss 87 år gammal efter en längre tids sjukdom. Han efterlämnar närmast Berit Hyland, barnen Eva, Anna, Linda Rydén, Mia Färdigs, Göran och Daniel Rydén samt många vänner och kollegor.

Gunnar Rydén föddes i Piteå där hans far arbetade som folkskollärare. Han växte upp i Björkeryd norr om Vetlanda och tog studenten i Nässjö. Han läste medicin vid Karolinska institutet i Stockholm och blev färdig läkare 1959.

Som gynekolog arbetade han på Sabbatsbergs sjukhus under Axel Ingelman Sundberg och disputerade 1966 vid Karolinska institutet.

Vid införandet av läkarutbildning i Linköping engagerades Gunnar Rydén 1968 som biträdande överläkare samt klinisk lärare i obstetrik och gynekologi och till förordnad professor i klinisk farmakologi. Kvinnokliniken i Linköping hade redan då stor klinisk bredd både inom gynekologi och obstetrik och var regionens specialistklinik. Gunnar hade stort intresse för klinisk verksamhet och var en mångsidig och skicklig operatör, vilket han kombinerade med ett genuint forskningsintresse

Vi som har haft förmånen att arbeta under Gunnars ledning från 1970-talets mitt till hans pensionering 1997 har uppskattat att ha en person att se upp till och lära av, samtidigt som vi alla fått möjlighet att utvecklas självständigt.

Från ett djupt engagemang i förlossningsvården flyttade han 1987 fokus till den gynekologiska verksamheten där han verkade fram till pensionen 1997. Under hela denna period var han kliniskt verksam samt vetenskapligt engagerad och handledde ett antal av oss medarbetare till disputation. Efter pensionering arbetade han periodvis ideellt på ön Pemba i Tanzania.

På fritiden var tennis hans favoritsport men tyvärr nådde ingen av oss adepter upp till lämplig nivå som motspelare.

Gunnar avstod 2016 från vår traditionella gåsmiddag för att i Stockholms stadshus bli jubeldoktor vid Karolinska institutet. Gåsmiddagstraditionen startades av oss då unga medarbetare på den obstetriska sektionen. Den genomfördes alltid i högtidsdräkt, med våra respektive. I detta och även andra, mer vardagliga sammanhang var Gunnar den självklare nestorn.

Vi som haft förmånen att dela kliniskt och vetenskapligt arbete inkluderande upplevelser vid kongressresor och olika tillställningar är djupt tacksamma över att ha fått lära känna Gunnar Rydén.