Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 19:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gunno-gunnvall/

Familj

Till minne: Gunno Gunnvall

Gunno Gunnvall, Täby, har avlidit en månad före sin 83-årsdag. Närmast anhöriga är döttrarna Lotta Scheibe och Nina Lindberg och deras familjer.

Gunno Gunnvall hade under drygt fyra decennier en av Sveriges mest spännande arbetsuppgifter och kunde på radar följa Sovjets invasion av Tjeckoslovakien 1968 innan någon annan kände till den. Han kom att tjänstgöra inom Försvarsmakten under hela sitt yrkesverksamma liv, först vid FRA (1957–1964), sedan vid Flygstabens underrättelseavdelning (1964–1981) och därefter, fram till pensioneringen 2001, vid Försvarsstabens underrättelseavdelning som sedan skulle bli Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten för att slutligen överföras till Operativa insatsledningen.

Trots namnbyten ägnade sig Gunno åt en enda sak – att samla in underlag från svensk radarspaning för att sammanställa detta med material från FRA och svenska piloters iakttagelser över Östersjön.

Efter att som 13-åring 1949 ha gått med i Föreningen Sveriges flotta och varje måndag spelat sjökrigsspel på Birger Jarlsgatan 18 tipsade en kamrat, som gjorde sin värnplikt på FRA, om att ”den där Gunnvall, den borde ni ta er an” och så blev det. Efter en 175 timmars kurs i ryska satt den unge Gunno och lyssnade på ryska piloter över Östersjön. När han till slut frågade om han inte kunde få detta som arbete fick han ja från FRA och därmed var en lång karriär inledd.

1990 blev Gunno inkallad som expert sedan ett passagerarplan med 81 personer störtat på väg mellan Bologna och Palermo tio år tidigare. Kraschen var en gåta. Gunno kom att göra fler än 50 resor till Italien som radarexpert, tillsammans med sin kollega Göran Lilja, och med tiden kom han fram till att planet sprängts av en bomb placerad på en av toaletterna. Kanske utlöst från ett fartyg. En slutsats som inte uppskattades av de italienska myndigheterna.

Men Gunno var inte den som drog förhastade slutsatser. Under hela sin yrkeskarriär tittade han noga på alla bevis innan han presenterade en åsikt.

Under många år hjälpte han också mig och UFO-Sverige med att identifiera oidentifierade flygande föremål och med tiden blev han en god vän som jag kom att tycka oerhört mycket om.