Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 03:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gustaf-winqvist/

Familj

Till minne: Gustaf Winqvist

Vår bror Gustaf Winqvist, Tynningö, har avlidit i en ålder av 71 år, efter att ha kämpat några år med cancer. Närmast anhöriga är Kicki och barnen Magnus och Frida med familjer.

Gustaf växte upp på Lidingö men fick somna i sitt fina hus på Tynningö, där han kunde titta ut över fjärden. Gustaf var nummer fyra i vår syskonskara på sju. Vi lekte mycket och kivades bara ibland. Gustaf hade tidigt ett stort seglingsintresse. Han köpte sin första segelbåt när han var 14 år, en liten ruffad träsegelbåt med gaffelrigg, där yngre syskon gärna fick följa med som gastar. Det blev många seglingar och skidresor.

Plötsligt var alla vuxna. Gustaf växte och det var inte bara det att han blev över 190 centimeter lång, han lärde sig saker och var väldigt ambitiös. När Gustaf 1973 köpte en segelbåt av typ Internationell 5:a tog kappseglingsintresset fart. Han gick även segelsömmarkurs.

Gustaf och Kicki gifte sig i Djurö kyrka 1974 och de seglade naturligtvis dit. Sedan byggde Gustaf ett hus åt sin familj och fortsatte att segla och åka skidor. Sin kunskap ville han dela med sig och lärde snart sina barn att segla, åka skidor och snickra. Vänner kunde alltid ringa Gustaf och få råd.

Gustaf var målmedveten och han gav sig inte. Han snickrade noggrant, åkte skidor nästan bäst av alla och utbildade sig till skidlärare. Han vann många seglingstävlingar, bland annat totalvinnare av Gotland runt, Öland runt och Norskt Mästerskap. Gustaf lärde sig hur vindarna blåste runt öar och skär. Han skröt aldrig om sina framgångar men berättade ibland att han vunnit.

Gustaf sjöng också och hade en varm, vacker basröst. Vi var flera syskon med i samma kör under många år. Han var snäll, omtänksam och initiativrik och hade en förmåga att skapa ett fint liv för sig och sin familj.

Vår bror Gustaf blev en väldigt fin man och kommer att vara saknad! Familjen ska ”sjösätta” Gustafs aska vid Stora Nassa i augusti.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt