Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gustav-liedberg/

Familj

Till minne: Gustav Liedberg

Docent Gustav Liedberg, Rammsjöstrand, har lämnat oss vid 80 års ålder. Han efterlämnar maka Kerstin, barnen Anna, Erik, Emma och Malin med familjer.

Gustav föddes 1939 i en kirurgfamilj, fadern var den legendariska Niels Liedberg, och det var inte förvånande att han liksom två av hans tre bröder valde en ”opererande” specialitet. Hans medicinska och kirurgiska utbildning skedde i Lund, och Gustav blev redan vid unga år en av Sveriges ledande magsäckskirurger, vilket ledde till en pionjärinsats inom endoskopin.

Parallellt med sin kliniska utbildning var Gustav en föregångsman i vad som i dag kallas patientnära forskning och blev kompetensförklarad för en professur innan han fyllt 40 år. Gustav lämnade dock akademin och blev klinikchef vid kirurgiska kliniken i Eskilstuna 1981.

Gustav byggde upp och utvecklade en klinik som sannolikt saknade sitt motstycke. Forskning, intern och extern utbildning framför allt för endoskopister såväl nationellt men även internationellt blev ett signum för Eskilstuna.

I en intervju med Gustav för snart 10 år sedan fick Gustav frågan om han hade ett budskap för nutidens kirurger? Han svarade ” Ta väl hand om dina yngre kolleger, det kommer att vara bra både för dem och för dig själv.”

Vi från Uppsala, som hade förmånen att vara yngre kolleger, kan bara instämma, det var bra för oss! Vår förhoppning är att det även var bra för Gustav! Gustav var i rollen som chef, ledare och äldre kollega bokstavligen alltid till hands med råd och dåd. Hans kritik var inte alltid inlindad, man behövde inte sväva i ovisshet, när man kunde göra saker bättre, men samtidigt fanns alltid en positiv återkoppling!

Gustav fick mer än 15 år I Skåne efter pensioneringen, han kunde med stolthet se tillbaka på sin kliniska karriär, han var viktig för svensk kirurgis utveckling. Våra tankar går till de efterlevande, det var ett privilegium att ha få verka i hans närhet!