Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-gustavo-erasmie/

Familj

Till minne: Gustavo Erasmie

Gustavo Erasmie, Posadas, Misiones, Argentina, har avlidit 57 år gammal efter en kort tids sjukdom. Närmast anhöriga är hustrun Larissa och sönerna Josias och Santiago samt många vänner.

Gustavo Erasmie, lärare, tolk och översättare var sonson till Gustav Erasmie som 1901 emigrerade till Argentina och som blev en av många svenskar som utvecklade svenskkolonin Villa Svea, senare staden Oberá.

 Under åren 1896–1910 emigrerade cirka 10.000 svenskar till Brasilien och Argentina. De flesta bosatte sig i provinsen Misiones och staden Oberá, där fortfarande många svenskättlingar bor. Gustavos farbror, Gunnar var svensk konsul där under många år.

Oberá ligger i gränslandet mellan Argentina, Brasilien och Paraguay. Gustavo som behärskade både spanska och portugisiska var en aktad och populär medlem av den svenska kolonin, där flera fortfarande talar sitt gamla modersmål. Han var en aktiv medlem inom kyrkan.

I min forskning om den svenska emigrationen till Argentina har Gustavo varit ett ovärderligt stöd genom sina kontakter och kunskaper.

Jag sörjer en avhållen släkting.