Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 16:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-hakan-holmberg-2/

Familj

Till minne: Håkan Holmberg

Som tidigare meddelats har Håkan Holmberg, Uppsala, avlidit i en ålder av 69 år. Han efterlämnar närmast barnen Emma, Gustaf och David.

Under största delen av sitt yrkesliv hade Håkan sin fasta punkt i Uppsala och vid Upsala Nya Tidning. Efter disputationen 1980 började han som ledarskribent i UNT. Han var också riksdagsledamot i Folkpartiet.

Från 2002 till 2018 var Håkan politisk chefredaktör och chef för ledaravdelningen. Håkan åtnjöt stort förtroende i läsekretsen, för sina skarpsinniga analyser och sitt tydliga och uthålliga försvar för liberala värden. Många ledarskribenter har vittnat om vilken betydelse hans klara politiska linje haft för deras utveckling.

Håkan Holmbergs ställningstagande för de baltiska folkens frihetskamp liksom hans motstånd mot antisemitismen gjorde stort intryck. Han är en av dem i svensk press som med mest kunskap och auktoritet förklarat hur denna pestsmitta yttrat sig genom historien – och i vår tid. Han knöt samman sitt engagemang mot antisemitismen med kampen mot rasism och diskriminering i alla former.

Även hans skrifter, till exempel ”Den farliga mångfalden”, utmärks av klar analys och stort engagemang för individuell frihet. Som skribent knöt han samman den dagsaktuella problematiken med mer långsiktiga ideologiska perspektiv och gedigen kunskap.

Så här skrev Håkan i sin sista ledare som UNT:s politiske chefredaktör:

”UNT:s liberala inriktning på ledarsidan följer av tidningens bolagsordning. Där stadgas också att nyhetsförmedlingen ska präglas av saklighet och opartiskhet. I en tid när välorganiserade intressen i stället medvetet sprider rykten och förfalskningar är det viktiga besked. Och i en liberal hållning ingår också respekt för fakta och riktiga argument.”

Vi är många som hoppas att Håkans insats ska inspirera till att det liberala politiska samtalet ska fortgå med full kraft.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt