Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 06:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-hans-hellquist-4/

Familj

Till minne: Hans Hellquist

Som tidigare meddelats har Hans Hellquist, Stockholm, avlidit i en ålder av 79 år. Närmast anhöriga är makan Lena med barnen Mats, Martin, Carin och Maria.

Hans Hellquist föddes i Ljungby. Efter studier vid Handelshögskolan i Stockholm började han att arbeta 1960 inom radiohandeln. Han kom tidigt i kontakt med Interflora, där han under flera år arbetade som vd. Hans blev vd för Forex 1991 och avslutade sin karriär där som styrelseordförande i ett antal år fram till 2015.

Tidigt kom Hans in i idrotten och i grunden var han en fotbollsspelare av god klass. Genom hans stora intresse för sporten kom han i kontakt med många idrottsorganisationer men framför allt Djurgården, Brottningsförbundet och Riksidrottsförbundet. Han var en mycket uppskattad och engagerad medlem och styrelsemedlem i dessa organisationer. Han var Svenska Brottningsförbundets ordförande mellan 1989 och 1993. Hans krönte sitt ordförandeskap med att Brottningsförbundet arrangerade VM i brottning i Stockholm 1993. Hans kom in i Riksidrottsstyrelsen 1997 där han var styrelsemedlem fram till 2015 och därefter ordförande i valberedningen för Riksidrottsstyrelsen.

Hans Hellquist hade många andra engagemang och bland annat var han både rådgivare och styrelsemedlem till Lisa Elmqvist AB och Svennerstål & Partners AB. I dessa två bolag var Hans mycket engagerad i att ge finansiella råd men även över hur organisation och ledarskap kunde utvecklas.

2012, utsågs Hans till Årets fyrstadsprofil med devisen ”ordförande med karisma”. När Hans kom in i ett möte så var det alltid med ett leende på läpparna och med ett fokus på att diskutera och strukturera saker och ting på ett positivt sätt. Hans var en professionell person i alla sina olika sammanhang men samtidigt visade han ett stort engagemang och värme för den enskilda personen. Hans var en personlig vän och coach för många.

Hans var en profil som vi kommer att minnas och vi saknar både hans professionella sida men framför allt hans humanistiska, mänskliga och varma sida. Våra tankar går till Hans kära hustru Lena och barnen Mats, Martin, Maria och Carin, samt övriga i familjen.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt