Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 11:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-hans-keijser/

FAMILJ

Till minne: Hans Keijser

Arkitekt Hans Keijser, Huddinge, har avlidit 82 år gammal efter en längre tids sjukdom. Han efterlämnar närmast sin älskade hustru Kerstin.

Hans växte upp i Köping där han i sin ungdom också träffade sin blivande hustru. Hans konstnärliga begåvning ledde till inredningsarkitektexamen vid Konstfack i Stockholm 1965. Efter några års anställning hos Uhlin & Malm arkitektkontor i Stockholm blev han sin egen. Arkitektur och estetik i olika former blev hans professionella passion livet ut.

Hans var inte bara en viktig del i Kerstins liv utan han var också viktig för många människor, grannar, vänner och förstås för sina kunder. Många av hans kundrelationer, ledde till djup och livslång vänskap. Han var en kunnig, bildad renässansmänniska som älskade livet, alldeles särskilt det italienska, med klassisk arkitektur, traditioner, mat och vin och förstås det italienska språket som var ett med hans temperament. Han upplevde nog att han i ett tidigare liv levt med de stora giganterna i Florens och Rom.

Hans var en grandios person, både till gestalt och personlighet. Alltid uppriktig, lyhörd, omtänksam och med stor integritet. Visst kunde han uppskatta det storslagna men han hittade glädje och njutning också i det lilla. En gin tonic eller en prosecco före middagen, följt av en carbonara med ett glas chianti förgyllde vardagen. Detta präglade också hans yrkesgärning både när han ritade nytt eller tog sig an gamla historiska byggnader. Drottningholms slott, palats på Riddarholmen, slott och herresäten i Uppland och Södermanland blandades med betydligt mindre prestigefyllda uppdrag.

Han gav sina uppdrag en personlig prägel, han vågade avvika från det konventionella, men tappade aldrig grunderna. Han hittade kreativa lösningar på praktiska utmaningar och tillförde alltid något nytt. Han utmanade oss med djärva idéer där det klassiska fick möta nya linjer och material. Hans blick för kulörer var mästerlig. Vid renoveringen av ett 1600-tals säteri fick han frågan om det verkligen behövdes sju nyanser av grått på övervåningen. Varför inte sa han, det blir ju fantastiskt vackert.

Hans lämnar många kära minnen efter sig, särskilt till dem som liksom vi får leva i miljöer som fått sin prägel av hans säkra blick, goda smak, och vackra lösningar, samt förstås minnen från alla våra möten med livliga diskussioner, glada skratt, trevliga studiebesök och goda måltider under en lång följd av år. Han är en av de få som verkligen är oersättlig.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt