Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 18:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-hans-ljungberg/

Familj

Till minne: Hans Ljungberg

Som tidigare meddelats har Hans Ljungberg, Kalmar, avlidit i en ålder av 89 år. Han efterlämnar hustrun Britt-Marie och döttrarna Pernilla och Carola med familjer.

Rätta artikel

Pappa växte upp i Tibro i Västergötland i ett enkelt men konstnärligt hem, hans far var bildhuggare och hans mor bildkonstnär. Pappa var tidigt väldigt musikintresserad, lärde sig spela piano i unga år, och deltog i många evenemang i föreningslivet. Han älskade att underhålla, var alltid beredd att spela och spexa, göra arrangemang och skriva texter. 

År 1954 kom pappa in på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, där han träffade vår mamma Britt-Marie. De tog examen 1960 och fick sina första jobb i Luleå. 1967 fick pappa tjänst som musiklärare vid folkskoleseminariet Rostad i Kalmar där han blev kvar tills han gick i pension. 

Under åren 1976–1990 var pappa dirigent för Rikskören Pro Musica. Det var en viktig och rolig tid i hans liv, och det präglade vår familj mycket. Det blev många sommar- och vinterträffar med kören, och roliga resor till bland annat Österrike, England, Skottland och Ungern. I Pro Musica fick han leva ut sin kreativitet som dirigent och arrangör. Han fick utlopp för sin lekfulla sida i körens många samkväm med roliga uppträdanden och upptåg av olika slag. 

Pappa slutade aldrig vara nyfiken och lära sig nya saker. Efter sin pensionering blev han ännu mer aktiv i Kalmars och Sveriges musikliv. Han ledde flera körer och var ofta engagerad som pianist, långt upp i åren. Han blev också intresserad av matlagning, började skriva kåserier och lärde sig att hantera dataprogram som Indesign och Photoshop när han var långt över 70 år. 

Pappa var en väldigt social person, omtyckt för sin humor och sitt goda humör. Han var också obotlig optimist och hade förmågan att muntra upp andra med sin ljusa livssyn. Pappas inställning till livet var: ”den största turen är att ens ha blivit född”. Det bär vi med oss som en fin gåva.