Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 16:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-hans-rausing-2/

Familj

Till minne: Hans Rausing

Hans Rausing, London, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 93 år. Hans närmaste är hustrun Märit och barnen Lisbet, Sigrid och Hans Kristian med familjer

Det är lätt att förstå och uppskatta Hans Rausings insatser när det gäller den internationella mejeriindustrins utveckling utifrån hans långa tid som VD för Tetrapak. 

Extraordinärt är dock Hans otroliga aptit på nytänkande och utveckling. Som pensionär satsade Hans på en helt ny förpackningslösning med Ecolean i Helsingborg som bas. 

Några saker är så utmärkande, fascinerande och imponerande när det gäller Hans sätt att arbeta med företagsutveckling: 

• Insikten om att utveckling av en ny förpackning tar lång tid, att ett decennium försvinner snabbt. 

• Förmågan att påverka och inspirera utan att diktera. 

• Ett genuint tekniskt intresse kombinerat med en bred och djup kunskap. 

• En sann förståelse och acceptans av att en ny produkt måste hitta sin plats i marknaden. 

• Det sätt som Hans tillsammans med sin älskade Märit hanterade kontakten kunder var imponerande. Insikten om relationens betydelse för långsiktiga affärer var en ledstjärna för Hans. Det har varit ett sant nöje att följa hur Hans skötte ryska affärsrelationer extra kryddat med ett genuint intresse för Ryssland och god ryska. 

Hans var en sann inspiratör och ett unikt föredöme vad gäller företagsutveckling.

Hans var en av de första att inse vad löntagarfonder skulle innebära vad gäller konfiskation av familjeföretag i Sverige. Han berättade gärna om hur han vid en middag vid sidan av löntagarfondernas inspiratör, Rudolf Meidner, direkt insett vidden och allvaret i förslaget. Det fanns inget annat än att flytta ut från Sverige, något som skedde snabbt och med sorg.

Det är lite rörande att ha fått ta del av den genuina tacksamhet Hans sent i livet visade SEB, personifierat av Jacob Palmstierna. Under något av Tetrapaks tidiga år uppstod akut brist på likviditet på grund av snabb förändring i regelverket för krediter. Konkursen var inte långt borta, men banken ställde upp. 

Med Hans försvinner en unik och genuin entreprenör. Jag saknar honom och den tid jag hade förmånen att arbeta nära honom i Ecoleans styrelse.