Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 15:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-hans-rudolf-jung/

FAMILJ

Till minne: Hans-Rudolf Jung

Vår förre arbetskamrat Hans-Rudolf Jung, Stockholm, har avlidit i en ålder av drygt 90 år. Närmast anhöriga är hustrun Kätie och de två sönerna Richard och Robert med familjer.

”Det finns inga problem, det finns bara lösningar” var något av ett signum för Hasse, som vi alltid kallade honom. Han kom till institutionen för skogsgenetik vid Skogshögskolan i Stockholm under slutet av 1950-talet. Han blev institutionen trogen fram till pensioneringen 1995. Till en början bestod hans arbete av service av elektronmikroskop med kringaktiviteter. Med tanke på hans goda tekniska kompetens och kreativitet togs hans tid alltmer i anspråk av oss forskare för ett brett spektrum av tekniska frågor.

Under första halvan av 1960-talet planerades en fytotron vid Skogshögskolan. En fytotron består av ett stort antal klimatkamrar. Hasse blev primus motor i förarbetet till fytotronen. När fytotronen kom på plats blev han driftansvarig för denna, en uppgift som han fullgjorde med glans. Sålunda lade han ner ett stort arbete på att odlingsförhållandena skulle ge rättvisande resultat beträffande genetisk variation i frosthärdighet, torktålighet eller näringsupptagning. Han deltog även i utvecklingen av odlingsvagnar, där näringstillförseln till plantorna programmerades så att tillförseln skedde i takt med att plantorna tog upp näringen. Mannen bakom detta odlingssystem, Torsten Ingestad, belönades med Marcus Wallenberg-priset för sin banbrytande forskning.

Eftersom forskningen inom institutionen för skogsgenetik i Uppsala var starkt koncentrerad till försök under kontrollerade förhållanden var det inte optimalt med försök i Stockholms-fytotronen, 65 kilometer längre söderut. Runt 1990 fanns medel för en fytotron vid Ultuna i Uppsala. Inför bygget av denna var det åter Hasse som fick huvudansvaret. Det blev en perfekt fytotron, som hyst många försök, och som genererat ett stort antal vetenskapliga rapporter.

Hasse var en utomordentligt sympatisk person som utan att göra stort väsen av sig fullgjorde sina plikter på ett ytterst förtjänstfullt sätt, vilket han också belönades för av Kungliga Skogs- och lantbruksakademien. Förutom sitt gedigna tekniska kunnande var Hasse litet av en spjuver som muntrade upp oss på institutionen med diverse spratt. Han hade stor social kompetens till fromma för institutionens medarbetare. Vi har enbart goda minnen av honom.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt