Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 01:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-hans-stark-3/

Familj

Till minne: Hans Stark

Som tidigare meddelats har justitierådet Hans Stark gått bort i en ålder av 88 år. Han var hemmahörande i Vintrosa och efterlämnar sambo och barn i tidigare äktenskap med familjer.

Det finns människor och människor och bara ett fåtal av dem ger hopp om mänskligheten. De som icke söker sitt och som tror på rättvisan. Hans Stark var en dem. Det mesta har kanske redan sagts. Ändå vill jag som icke jurist teckna ned mitt minne av honom.

Jag fick i uppdrag år 1979 att vara sekreterare i en kommitté där Hans Stark var särskild utredare, Äldrearbetskommittén. Hans uppgift var att föreslå möjligheter för arbetstagare att fortsätta arbeta efter 65-årsdagen. I kommittén ingick arbetsmarknadens parter och ofta kunde sammanträdena inledas med en tydlig spänning i luften: ”Tror ni att mina medlemmar kommer att jubla när de just stigit upp ur gruvan och jag säger 'Varsågod och gå ner igen'?” sa LO-representanten.

Men det blev aldrig någon explosion. Med Hans Starks förhandlingsförmåga löstes alla frågor under sammanträdets gång på ett mjukt och behagligt sätt.

Som chef var han mycket uppmuntrande men också fordrande och därmed utvecklande. Det fanns ju också andra intressanta sidor hos honom som ledde till det vänliga småprat som smörjer samarbete. Bland annat var det vid den tiden den första omgången av joggarliv (fast vi kallade det löpning) som ofta gav anledning till prat. Aldrig mindre än en halvtimme! Rådde Hans som var en van maratonlöpare.

Och svenska språket! När man själv satt och brottades med att beskriva ett komplicerat förhållande angrep Hans Stark problemet rakt på. Lade fram det tydligt på enkel och ren svenska och undvek inte att debattläget förändrats sedan direktiven skrevs. Att arbeta tillsammans med en så lysande skribent var en lärdom för livet.

Hans Stark var en människa som gjorde ett djupt intryck på mig och öppnade nya perspektiv. Jag är honom mycket tacksam.