Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-hans-stark/

Familj

Till minne: Hans Stark

Före detta justitierådet Hans Stark, Lanna (Vintrosa), har avlidit vid 88 års ålder. Han efterlämnar sambon Gun Andersson med familj samt barnen i tidigare äktenskap Karin och Anders med familjer.

Hans föddes i Stockholm och blev jur kand där 1955. Efter tjänstgöring vid tingsrätt och Svea hovrätt knöts han till justitiedepartementet, där han 1969 avancerade till rättschef. 1973 utnämndes han till justitieråd. Samma år blev han ordförande i Arbetsdomstolen. 1986 blev han återigen justitieråd. Året därpå utnämndes han till Justitiekansler. Slutligen återkom han 1992 till Arbetsdomstolen, där han förblev ordförande fram till pensionsavgången 1998. 

Sina allra viktigaste insatser gjorde Hans utan tvekan som ordförande i Arbetsdomstolen under sammanlagt 19 år. Hans första period i domstolen sammanföll med ikraftträdandet av 1970-talets omfattande reformer på arbetsmarknadsområdet med bland annat medbestämmandelagen och anställningsskyddslagen.

Denna lagstiftning var – och är ju än i dag – i vissa delar omstridd och det blev en grannlaga uppgift att skapa vägledande avgöranden i frågor som berörde så gott som alla på arbetsmarknaden, arbetsgivare lika väl som arbetstagare. Under Hans ledning fullföljde domstolen på ett klargörande sätt de intentioner som låg till grund för lagstiftningen. 

I sin yrkesroll som domare var Hans kyligt analytisk och helt främmande för överord. Han var då lågmäld och nästan försynt, men hård som flinta när det fanns skäl. Han hade en oerhörd arbetsförmåga, inte minst när han var satt under press. Hos arbetsmarknadens parter och deras ombud i Arbetsdomstolen kom han att åtnjuta en respekt utan motstycke. 

Som chef var han omtänksam, vänlig och lyssnande. Hans ledarförmåga var utomordentlig. Hos oss yngre jurister som arbetade med honom i domstolen väckte han stor beundran. Flera av oss inspirerades även av hans passion för långdistanslopp och deltog med honom i maraton och Lidingölopp. För sin lust till tungt kroppsarbete fick han utlopp på familjens sommarställe. Hans hyllade arbete i alla dess former. 

Vi kommer att minnas Hans med glädje och med stor tacksamhet för det han gav oss.