Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 04:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-hee-pal-song-246/

Familj

Till minne: Hee Pal Song

Hee Pal Song, Djursholm, har avlidit i en ålder av 83 år. Närmast anhöriga är hans hustru, Jung Hee, född Kang, och deras tre barn Kelly, Kyu och Curie med familjer.

Hee Pal Song föddes 1937 i Seoul i Korea och hade många starka barndomsminnen av ett land i kris. Den japanska ockupationen pågick mellan 1910 och fram till slutet av andra världskriget då Japan kapitulerade. Fem år senare utbröt kriget mellan Nordkorea, stött av Sovjetunionen och Kina, och Sydkorea, stött av USA och FN. År 1953 ingicks ett vapenstillestånd mellan parterna – ett vapenstillestånd som fortfarande råder.

Under inbördeskriget böljade våldet fram över landet och en gång närmade sig kommunistiska styrkor Hee Pal Songs hem. Han räddades från att bli tvångsrekryterad till den nordkoreanska armén genom att hans rådiga farmor gömde honom i en stor kimchi-kruka.

Hee-Pal Song utbildades vid Yonsei University och fick sedan ett stipendium för att studera vid Harvard i USA. Han gifte sig 1960 med Jung-Hee och snart kom de tre barnen. Genom sitt arbete för internationella affärsförbindelser flyttade han med familjen först till Milano, sedan till Stockholm där de kom att stanna.  

Vi lärde känna familjen Song genom dottern Curie som blev vår älskade svärdotter. Tillsammans med paret Song gjorde hela vår familj en resa till Sydkorea som dels fördjupade vår vänskap, dels lärde oss mycket om detta imponerande land. Vi fick också glädjen att träffa Hee-Pals ungdomsvänner från universitetet.

På väggen i sitt arbetsrum hade Hee-Pal tre diplom som visade utmärkelser som han kunde vara särskilt stolt över. Hans alma mater, Yonsei University, tackar honom för donationer och Sydkoreas dåvarande handelsminister ger en utmärkelse för hans insatser för att stödja Sydkoreas internationella handel. Den finaste utmärkelsen fick han 1999 av Sydkoreas dåvarande president, Kim Dae-Jung. Det var året innan denne fick Nobels fredspris. Utmärkelsen tilldelades Hee-Pal ”för dennes betydande bidrag till den industriella utvecklingen genom främjandet av handelsutbyte.”

De sista åren spelade Hee-Pal golf med sin hustru flera gånger i veckan. Han var mycket aktiv i koreanska kyrkan, varmt troende sedan barndomen. Hee-Pal är i tacksamt minne bevarad av hans medsvärföräldrar. Vi deltar djupt i hans stora familjs sorg.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt