Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 10:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-helmer-falk/

FAMILJ

Till minne: Helmer Falk

Friidrottsledaren Helmer Falk, Lidingö, har avlidit i en ålder av 95 år. Närmast anhöriga är barnen Ann-Christine och Håkan med familjer.

Helmer Falk kom till Lidingö 1949 i samband med en anställning som polis i Lidingö. Som friidrottare hade han gjort sig känd som lovande juniorlöpare i Stockholmsklubben Ulvarna. Han vann 1946 junior-DM på 400 meter med en tid strax över 50 sekunder. När han gick upp på den dubbla distansen noterade han som bäst 1.59,0 och på 1 000 meter 2.36.

I IFK Lidingö blev den aktiva tiden ganska kort då en ryggskada satte stopp för fortsatt löpning. Kanske värderade han en tredjeplats i DM-laget på 4x800 meter som den bästa insatsen i IFK Lidingö.

Det var i stället som ungdomsledare tillsammans med poliskollegan Lars-Åke Saletti som Helmer Falk gjorde en betydande insats för unga friidrottslöften under 1950- och -60-talen. Jag tillhörde själv en av dessa som Helmer tog sig an. Under två perioder fungerade Helmer som ordförande för IFK Lidingö fridrottsklubb, 1954–56 då han efterträdde Esse Johansson och 1959–61 efter Kacke Karlberg. Därmed har den äldste kvarvarande ordförande i IFK Lidingö friidrott lämnat scenen. Helmer tjänstgjorde också några år som starter för Lilla Lidingöloppet. Han tyckte om att skriva och fungerade några år på 1950-talet som friidrottsskribent i Lidingö Tidning.

Helmer Falk var anställd vid Lidingöpolisen innan han fick en anställning som butikskontrollant på NK och svarade för varuhusets säkerhetsfrågor.

Helmer Falk var alltid en mycket positiv och uppskattad ledare och med värmande ord för IFK veteranklubbs verksamhet, där han var en ofta sedd medlem. Sista tiden tillbringade han på Silverhöjdens äldreboende, där han trivdes bra och kunde ta promenader i omgivningarna. IFK Lidingö saluterar en stor ledargestalt och idrottsvän.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt