Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 20:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-henrik-amneus/

Familj

Till minne: Henrik Amneus

Ambassadören Henrik Amneus, Stockholm, har avlidit i en ålder av 85 år. Hans närmast anhöriga är hustrun Anne och hans söner Carl och Joakim i äktenskapet med Catarina Adelswärd och deras familjer.

Henrik Amneus avlade civilekonomexamen vid Handelshögskolan i Stockholm 1960 och antogs som attaché vid utrikesdepartementet 1961. Hans långa och synnerligen meriterade yrkesbana innefattade två stationeringar vid FN-delegationen i New York där han blev minister 1981, liksom i Bagdad där han var ambassadör 1988–1991.

Han var senare ambassadör för mänskliga rättigheter och chef för delegationen vid Europarådet i Strasbourg. Under andra hälften av 1990-talet hade han flera internationella tjänster i det forna Jugoslavien, bland annat som chef för OSSE:s delegation i Kroatien.

Henrik blev under sin tid i New York en av de stora auktoriteterna i förhandlingarna om de komplexa och politiskt känsliga finansiella frågorna i FN. Detta kröntes av hans val till ordförande i generalförsamlingens utskott för administrativa och budgetära frågor 1987. Den svenska regeringen framförde sin stora uppskattning för hans insatser i Bagdad under de kritiska åren före Kuwaitkriget.

Henriks sällsynta förmåga att gå på djupet och noggrant analysera komplicerade skeenden utan skygglappar var omvittnad. Han presenterade sina väl underbyggda slutsatser och rekommendationer om svenskt agerande utan åthävor. 

Dessa egenskaper kom också till sin rätt när han skrev sin uppmärksammade bok ”Vägval Irak” som publicerades 2008. Han var under många år regelbunden författare till understreckare i Svenska Dagbladet.

Också i mycket svåra situationer behöll Henrik sitt sinneslugn och bevarade livet ut en ljus livssyn med humorn som bundsförvant. 

Henriks osvikliga integritet, lojalitet och pliktkänsla var ett föredöme för hans kollegor och vänner. Han sörjs av många och lämnar ett stort tomrum efter sig.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt