Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-23 05:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-henry-olsson/

FAMILJ

Till minne: Henry Olsson

Den globalt välkände immaterialrättsexperten Henry Olsson, Ystad, tidigare sakkunnig i justitiedepartementet och lagman i Svea hovrätt, har avlidit i en ålder av 89 år. Han efterlämnar närmast hustrun Tarja och dottern Camilla från ett tidigare äktenskap, men också många barnbarn och barnbarnsbarn och närstående i Finland.

Henry Olsson avled på den vackra gården Blästorp, strax utanför Hammenhög, där det öppna österlenska landskapet är som allra vackrast. Just där föddes han också för 89 år sedan. Men det var inte lantbruk som skulle bli hans kall och bana.

Efter en jur kand vid Lunds universitet blev han fiskal i Skånska hovrätten och sedermera lagman i Svea hovrätt. År 1970 inträdde han som sakkunnig i justitiedepartementet för att främst syssla med lagstiftningsfrågor inom immaterialrätten. Där föll allt på plats. Hans intressen, kunskaper och personliga förmågor närdes och blommade och immaterialrätten, särskilt upphovsrätten, redan då starkt växande och inte minst politiskt svårbemästrad, blev hans arena.

Med handboken ”Copyright”, först utgiven år 1974, satte han upphovsrätten på kartan för flera generationer av jurister. ”Copyright” utkom i sin tionde upplaga så sent som 2018. Hans lagkommentar, ”Upphovsrättslagstiftningen”, första upplagan utgiven 1995, sedan 2014 utgiven av Jan Rosén, var och är standardverket för svensk upphovsrätt. År 2002 blev han juris hedersdoktor vid Stockholms universitet.

Under åren 1986 till 1992 var Henry Olsson chef för upphovsrätts- och informationsavdelningen inom Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (WIPO) i Genève, som är Förenta Nationernas fackorgan för immaterialrätt. Arbetet förde honom till världens alla hörn, som lärare och synnerligen diplomatiskt begåvad förhandlare. Hans kunskaper togs också till vara när han senare högfrekvent representerade Sveriges regering vid internationella och mellanstatliga möten rörande känneteckensrätt och upphovsrätt och detta även långt efter pensionsdagen.

Henry Olssons varma personlighet och förmåga att kommunicera med alla han mötte, hans energi och engagemang och djupa kunskaper gjorde honom till en verklig motor i det digra utvecklingsarbetet med främst samtidens upphovsrätt i Sverige och internationellt. Det har varit en ren glädje att få ha honom som vän och kollega.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt