Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-holger-romander/

Familj

Till minne: Holger Romander

Som tidigare meddelats har Holger Romander, Lidingö, har avlidit i en ålder av 99 år. Han efterlämnar dottern Viveka med familj.

Holger Romander gjorde en rak juristkarriär som efter fil kand- och jur kand-examen tog honom via tjänstgäring i Göta hovrätt och dåvarande Fångvårdsstyrelsen till tjänsten som rättschef i justitiedepartementet. År 1966 utnämndes han till riksåklagare och 1978 till rikspolischef. Han var också ordförande i Brottsskadenämnden från 1988.

Holger Romander var utomordentligt skicklig både som jurist och som verkschef. Han var snabbtänkt och noggrann med bra omdöme och god organisationsförmåga. Han var såväl lågmäld som fåmäld men bakom den allvarsamma uppsynen – som hos personer som inte kände honom närmare kunde inge en överdriven respekt – var han mycket humoristisk. Han ogillade att dra saker i långbänk och hade lätt för att bestämma sig, vilket gillades av hans medarbetare. Han var en mycket uppskattad chef som lämnar ett stort tomrum efter sig.