Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 17:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ing-britt-henriksson-holst/

FAMILJ

Till minne: Ing-Britt Henriksson Holst

Ing-Britt Henriksson Holst, Eskilstuna, har avlidit några dagar före sin 79-årsdag. Närmast anhöriga är maken Johnny Henriksson, hans barn Johanna med familj och Patrik, samt deras halvbror Fredrik och Johnnys mamma Hillevi.

Ing-Britt växte upp i Enköping med mamma Britt och pappa Hilmer ”Hippa” Holst. Familjen Holst var livsnjutare och livet präglades av många gemensamma resor runt om i världen. Ing-Britt tog studenten i Enköping och studerade sedan till socionom i Göteborg.

Ing-Britt var en fantastisk person, och min stora förebild i livet. Hon tog mig tidigt under sina vingar. Det skilde 13 år på oss. Redan som liten tog hon mig med ut på shoppingrundor i Enköping. När jag var 14 år fick jag möjlighet att göra min prao hos Ing-Britt som arbetade som socialassistent på Nykterhetsnämnden i Vällingby och när jag var 18 år ordnade Ing-Britt jobb åt mig på Bäcklidens kök i Tibro. Ing-Britt arbetade då som socialchef i Tibro. Det var under denna sommar vi pratade mycket om framtidens yrkesval. Hon var klok och bra på att lyssna.

Ing-Britt hade många strängar på sin lyra. Hon älskade musik, teater, att dansa, resa, plugga och att laga och äta god mat med goda drycker. Hon mannekängade och hon gick skrivarkurser som ledde till att hon skrev ett antal kåserier som hon gav ut på ”författarens eget förlag” som det står på skrifterna. Vet inte om ”Jakten på städglädjen” blev utgiven. Hon hade nämligen en lite ovanlig böjelse, hon älskade att städa. Hon lyckades även göra detta till en fest. När toaletten var skurad och doftade gott kunde det bli ett glas bubbel för att fira.

När hon på 1980-talet träffade sin Johnny blev hon även ”extramamma” till Johanna och Patrik. Hon älskade den rollen och Britt och ”Hippa” blev stolta ”morföräldrar”. De sista åren fick hon även uppleva att bli ”mormor” till Johannas barn Algot och Alva. Det dröjde ganska många år innan Ing-Britt och Johnny äntligen tog steget att gifta sig.

Min vackra, eleganta, roliga, flamsiga och helt underbara kusin finns inte mer. Det tog slut alldeles för tidigt. Hon fattas mig. Hon som har betytt så mycket för mig. Hon visade att man måste njuta av den korta tid vi har. Men jag får nog fortsätta att träna på att ”älska städning”.

Här hittar du fler minnestexter.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt