Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-inga-arno-berg/

Familj

Till minne: Inga-Arnö Berg

Inga Arnö-Berg, Stockholm, har avlidit efter ett långt och innehållsrikt liv i en ålder av 86 år. Hon efterlämnar närmast barnen Johanna, Andreas och Kristina med familjer samt övrig släkt och många vänner.

Inga började sin museibana på Nordiska museet och museerna i Kristianstad, Sundsvall och Gustavsberg. Hennes arbete resulterade bland annat i ett antal fina böcker. Under en period på 1970-talet hjälpte Inga sin svärmor Gunnel Hazelius-Berg att skriva en bok om folkdräkter. Det blev den första stora boken om svenska folkdräkter och något av en bibel för det folkdräktsglada 1970-talet. 

År 1977 anställdes Inga på Skansen för att skriva den första stora handledningen om Skansen: ”Skansens hus och gårdar”. Inga tittade i varje skrymsle och vrå och lärde sig husens historia. Resultatet blev en bok på 944 sidor som utkom 1980. Det var gedigen grundforskning.

På Skansen var Inga en klippa. Till henne gick man med sina frågor om stort och smått. 

När Inga väl hade börjat berätta om vilka som hade bott i en gård fortsatte det med vad de levde av, hur de levde, vad de åt, hade på sig, hur de förhöll sig till sin omgivning och hur deras liv såg ut i andras ögon. All denna kunskap om hur man levt, bott och verkat i Sverige genom århundraden tillbaka förmedlade Inga till Skansens medarbetare. Både under tiden som anställd och efter pensioneringen som aktiv medlem i Skansens byalag, en förening med syfte att föra gammal kunskap vidare till kommande generationer.

Inga var lågmäld när hon talade, men hon fick alla att lyssna. Det fanns en stor generositet i hennes sätt att dela med sig av sina kunskaper. Hon förklarade och berättade tålmodigt, aldrig slarvigt eller förenklat, alltid noggrant och oändligt kunnigt. 

Att Inga var gift med Jonas Berg, barnbarnsbarn till Artur Hazelius, Skansens grundare, var inget hon stoltserade med. Möjligen gjorde det hennes känslor för Skansen ännu starkare. Inga vårdade omsorgsfullt Hazelius gärning, men var aldrig rädd att pröva nya idéer om hur vi på bästa sätt skulle locka fler besökare att upptäcka allt det som Skansen kan ge i form av lustfyllt lärande. 

Det är med stor tacksamhet vi tänker på Ingas betydelse som kollega och som vän

och för all kunskap hon förmedlat till så många. Hon var en mycket varm person som det var lätt att få kontakt med. Hennes ljusblå, klara blick fick människor att må bra. Det kommer att bli ett stort tomrum efter vår kloka Inga.