Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-inge-jonsson-1/

Familj

Till minne: Inge Jonsson

Som tidigare meddelats har Stockholms universitets tidigare rektor, professor Inge Jonsson, Saltsjö-Duvnäs, avlidit 91 år gammal. Närmaste anhöriga är professor Kerstin Fredga och barnen i ett tidigare äktenskap Mikaela, Magdalena, Gabriel och Matilda samt Kerstins son Martin, med familjer. 

Inge Jonsson disputerade 1961 vid Stockholms universitet i litteraturhistoria med poetik på en avhandling om Emanuel Swedenborg och utnämndes 1973 till professor vid universitetet. Där gjorde han förutom sin akademiska gärning viktiga insatser genom uppdrag som prefekt, dekan och prorektor, innan han utnämndes till universitetets rektor 1988. 

Inom universitetet engagerade Inge Jonsson sig starkt för hela verksamheten och hade nära kontakt med dess institutioner. Han fortsatte sina företrädares strävan att utveckla campus i Frescati. Universitetets medarbetare fann på så sätt att deras rektor inte bara var en lärd humanist utan också en person med starkt människointresse som ständigt önskade att lära nytt.

Utanför universitetet fick Inge Jonsson ett stort antal uppdrag. Han anlitades ofta som utvärderare av såväl svenska som utländska universitet och utsågs till styrelseordförande i olika forskningsstiftelser, däribland Riksbankens jubileumsfond. Vidare invaldes han i ett flertal lärda samfund. Bland dessa var han under en period preses i Vitterhetsakademien och under trettio år ordförande i Samfundet De Nio. Alla dessa uppdrag utförde han med noggrannhet och skicklighet parad med elegans och humor. Han blev en centralgestalt inom svenskt kulturliv och forskningspolitik.

Vid sidan av sitt aktiva liv i samhällets tjänst fortsatte Inge Jonsson sin forskargärning. Förutom att fördjupa sig i Swedenborgs författarskap ägnade han sig åt analyser av litterära idéer och teorier. Han skrev betydelsefulla idéhistoriska verk om akademier och donatorer och var vid sin bortgång sysselsatt med en skrift om stiftelsedonatorn Henrik Granholm.

Inge Jonsson var en ovanlig arbetsmänniska som utan synbart besvär och med stilla humor genomförde sina uppdrag. Han läste ständigt och kunde uttala sig lyhört om såväl gammal som ny litteratur. Han var en humanist i ordets alla bemärkelser, klartänkt och hjälpsam. För oss, rektorer och förvaltningschef vid Stockholms universitet, lever han vidare i många ljusa minnen.

Ämnen i artikeln

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt