Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-inge-jonsson-2/

Familj

Till minne: Inge Jonsson

Professor Inge Jonsson, Saltsjö Duvnäs, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 91 år. Närmast anhöriga är hustrun Kerstin samt barn, barnbarn och barnbarnsbarn. 

Inge Jonsson var framstående som professor i litteraturvetenskap och rektor vid Stockholms universitet, men gjorde också andra viktiga insatser inom kultur, utbildning och forskning. År 1992 utsåg Riksdagen honom till ordförande i stiftelsen Riksbankens jubileumsfond (RJ). 

Omgående hamnade Inge i den politiska hetluften; löntagarfonderna skulle utskiftas till forskningsfonder. Inges formuleringsförmåga och diplomati bidrog i högsta grad till att en kulturvetenskaplig stiftelse med ett kapital på 1,5 miljarder kom att ingå i regeringens proposition år 1993. 

Med Inge i spetsen arbetade sedan RJ för att omvandla den föreslagna stiftelsen till en kulturvetenskaplig donation, som skulle samförvaltas med Riksbanksfondens befintliga kapital. Så blev också riksdagens enhälliga beslut. Som ordförande verkade Inge för att inordna den nya donationen i RJ:s verksamhet, vilket i dag gör fonden till en betydande finansiär av humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning. 

Inge Jonsson unika ledarstil är allmänt omvittnad. Den varma och lågmälda framtoningen förenades med tydlighet och en enastående känsla för språkets rikedom och nyanser. Hans anspråkslöshet i förening med vidsyn och djupa lärdom väckte vördnad och respekt. Den av oss tre som hade förmånen att få sin forskning granskad av Inge minns hur skicklig han var i konsten att ge konstruktiv kritik på ett inspirerande sätt.

Under sitt långa liv innehade Inge uppdrag inom akademier, stiftelser, institutioner, vetenskapliga och litterära samfund; fler hade önskat att få ta hans tjänster i anspråk. Inge beklagade sig aldrig över sin arbetsbörda, om han ens lät oss märka den. Orden av Hjalmar Gullberg i dödsannonsen ger därför en träffande beskrivning av Inge Jonssons livsgärning:

”Hans sanna hem är sagan, hans själ är lyra och dikt. / Dock gör han utan klagan, sin jordiska plikt!”

Ämnen i artikeln

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt