Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 02:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ingeborg-lowl/

Familj

Till minne: Ingeborg Löwl

Vår älskade mormor och farmor, Ingeborg Löwl, Kallhäll, har lämnat oss 89 år gammal. Närmast anhöriga är barnen Gunnie och Erik, barnbarn och barnbarnsbarn.

Ingeborg föddes 1930 i nuvarande Tjeckien. Familjen var tyskar och vid krigsslutet tvingades de flytta. I ett uppsamlingsläger i Tyskland träffade hon maken Ewald. De fick sonen Walter 1949 och dottern Christa 1951.

Arbetslösheten var stor och 1952 reste Ewald till Sverige för att arbeta på Bolinders gjuteri i Kallhäll. Kort därefter anslöt Ingeborg och barnen. Hon hade sagt att hon inte behövde bli mött på stationen – men väl framme var hon väldigt glad att han hade ordnat det ändå. Fyra år senare drabbades familjen av stor sorg när Walter dog i en trafikolycka. Det var ett sår som aldrig läkte. År 1957 föddes dottern Gunnie och 1958 fick de sonen Erik.

Den första tiden i Sverige arbetade Ingeborg som städerska. Hon jobbade också på Bolinders spisverkstad och drev upp ackordet så att hon en tid tjänade mer än sin make. Men det var på Konsum som hon gjorde karriär.

Efter en tid som städerska erbjöds hon jobb som biträde och efter många år i olika butiker blev hon föreståndare för Konsumhallen i Kallhäll 1978. Där arbetade hon till sin pension 1993. Ingeborg fick många vänner bland kollegorna. ”Konsumgänget” åkte till Åland, spelade boule och kortspel. Ingeborg var aktiv i PRO och ledde PRO-gympan under många år. Med vännerna sprang hon tjejmilen flera gånger.

Trots arbete, fritidsaktiviteter och vänner fanns det alltid tid för oss barnbarn. Vi har badat badkar, somnat på var sin sida om henne i den stora sängen, busat på Konsums lager och ätit gammalt godis i personalrummet. Mormor har hämtat på dagis, pluggat tyska, kört oss till träningar, varit med på resor och sjungit allsång till småtimmarna. Någon typisk bullmormor var hon inte, men paradrätten knödel (med mycket sås) älskar vi alla.

Ingeborg var, för oss och många andra, en person som ställde upp när det behövdes. 

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt