Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 05:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ingemar-eriksson/

Familj

Till minne: Ingemar Eriksson

Förre stadsarkitekten/planchefen i Värmdö kommun och stadsarkitekten i Tyresö kommun Ingemar Eriksson, Nacka, har avlidit. Han blev 71 år. Han efterlämnar hustrun Ullabritt och barnen Åsa, Annika och Mårten med familjer. 

Rätta artikel

Ingemar Erikssons första tjänst efter arkitektexamen var som stadsplanerare i Tyresö kommun. Tyresö var då Sveriges barnrikaste kommun så där byggdes många bostäder. Efter några år ville han pröva något nytt och blev som kontorschef för Riksbyggen konsult i Örebro involverad i många spännande projekt, bland annat Gustavsviksbadet.

När Ingemar 1987 blev stadsarkitekt i Tyresö flyttade familjen tillbaka. Som stadsarkitekt medverkade han till att Bollmora Centrum byggdes om till galleria och döptes till Tyresö Centrum, Tyresö golfbana började anläggas och att Tyresö slott och slottspark blev statligt byggnadsminne.

Ingemar gillade utmaningar så i slutet av 1990-talet blev han stadsarkitekt (nu planchef) i Värmdö kommun. Där var han med i planeringen av Artipelag och Gustavsbergsbadet.  De sista yrkesverksamma åren var han konsult på WSP i Stockholm.

Som pensionär ägnade sig Ingemar åt politik i Nacka kommun, först i stadsbyggnadsnämnden och sedan i äldrenämnden. Han var också nämndeman i Nacka tingsrätt.

Ingemar föddes i Stockholm, föräldrarna var Ivar och Ingrid Eriksson. Familjen bodde på Söder i en liten omodern lägenhet. När Hammarbyhöjden var klart fick familjen en modern lägenhet där han sedan växte upp. Hans barndom var ljus trots att pappan dog när Ingemar bara var 16 år. Hans mamma var fast besluten att Ingemar skulle läsa vidare. Ingemar kom in på KTH, arkitektur och trivdes med studierna. Under studieåren träffade Ingemar sin hustru Ullabritt och flyttade till Tyresö.

Ingemar hade ett stort musikintresse. Beatles, Rolling Stones, Jimi Hendrix och Elvis Presley var hans stora idoler. Tåg och museijärnvägar var ett annat intresse, 70-årsdagen firades med en familjeresa till Miniatur Wunderland i Hamburg.

Ingemar besökte gärna nya platser och kulturer runt om i världen, men Sydamerika hann han inte med. Fritiden tillbringades på lantstället i Sörmland.

Ingemar insjuknade i leukemi hösten 2017, behandlingen fungerade först, men våren 2019 kom cancern tillbaka och han somnade in natten till långfredagen.

Ingemar var en kär make, far, morfar, farfar, svåger och vän.