Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 02:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ingmar-grenthe-2/

Familj

Till minne: Ingmar Grenthe

Professor Ingmar Grenthe, Österskär, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 86 år. Närmast anhöriga är hustrun Irene, och sönerna Johan och Carl.

Ingmar föddes 1933 i Vaggeryd, Småland, och var en av de första från orten som fick chansen att läsa vidare på universitet, något som han var mycket tacksam för. Hans studier resulterade i en doktorsavhandling 1964 med titeln ”Komplexkemiska studier av karboxylatkomplex hos trevärda joner i lantan- och aktinidserien”. Han blev 1975 professor i oorganisk kemi vid KTH i Stockholm, där han i hård konkurrens efterträdde den mycket kände Lars-Gunnar Sillén.

Redan titeln på Ingmars doktorsavhandling sammanfattar flera av de centrala teman som karaktäriserar hans efterföljande vetenskapliga gärning. Ingmars huvudsakliga intresse var koordinationskemin för f-blockselementen, och särskilt de tyngre sådana, aktiniderna.

Ingmar var framsynt och mycket tidig med att kombinera resultat från experiment och teori för att nå en djupare insikt i de komplexa system som han studerade. Ingmar insåg också tidigt vikten av att omsätta resultat från grundforskning i tillämpning. Ingmar initierade två stora forskningsområden; hantering av kärnkraftsavfall och metallåtervinning. Steget till tillämpning är inte så långt som många tror, och hans resultat från vattenlösningskemi kom att få stort värde för hantering av viktiga frågor kring slutförvaringen av utbränt kärnbränsle samt liksom gruvavfall.

Ingmars engagemang rörande mänsklighetens miljöproblem fick honom att ta sig an ordförandeskapet i stiftelsen Mistra. Ingmar var också invald i IVA och KVA och var drivande in Nobelkommittén för kemi. Ingmar var aktiv in i de sista veckorna. Han arbetade med en ny upplaga av sin bok rörande urans kemi och som förväntas publiceras inom några månader.

Ingmar var en varm och omtänksam person som värnade om mänskliga relationer och vänskap. Hans person kännetecknades av kommunikativ förmåga, tydlighet och socialt engagemang. Han är redan saknad.