Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 04:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-ingrid-broden/

Familj

Till minne: Ingrid Brodén

Före detta hästuppfödaren och prästen Ingrid Brodén, Limhamn, har avlidit vid 93 års ålder. Närmast anhöriga är barnen Kerstin och Lennart Peterson-Brodda med familjer samt brodern Sverker Abrahamsson med familj.

Ingrid Peterson-Brodda, Brodén, Skånes anonyma travhästdrottning är död. Hon somnade in lika stilla och anspråkslöst som hon själv alltid varit. Ingrid född Abrahamsson i Lessebo, gifte sig vid 23 års ålder med Leonard C Peterson-Brodda, som då redan hade börjat bygga upp det som blivit ett av Sveriges största stuterier för uppfödning av varmblodiga travhästar. Så kom Ingrid att under åren bli ”mamma” till generationer av föl och tävlingshästar på Brodda Gård i Skåne. 

När Ingrid blivit änka vid unga år, följde en lång period av ensamt ansvar, innan sonen Lennart med hustru Margaretha tog över gård och hästar. Då började Ingrids nya liv. Hon läste teologi i Lund, prästvigdes i den första vågen av kvinnliga präster och tjänstgjorde i Skurup, Skivarp, Genarp och Husie församlingar i södra Skåne. De som var med glömmer inte sommargudstjänsterna i Broddas hagar. 

Hon gifte om sig med företagaren och hästägaren Olle Brodén och som alltid följde hon ”sina hästar” som stamgäst på Jägersro travbana, där dottern Kerstin för övrigt nu är styrelsens ordförande. 

Ingrid var omtyckt av alla, gladlynt och centrum i en växande släkt och stor vänkrets. Saknaden är stor, men kvar finns många ljusa minnen från ett långt och ovanligt innehållsrikt liv.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt