Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 15:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-irena-radecka-skoglund/

Familj

Till minne: Irena Radecka-Skoglund

Irena ”Irka” Radecka-Skoglund, Järfälla, har avlidit i en ålder av 93 år. Närmast anhöriga är döttrarna Halina Mysliwiec och Christina Skoglund samt brodern Marian Radetzki.

Irka tillhörde den krympande skara svenskar med ursprung i Östeuropa med erfarenhet av nazisternas hemskheter under andra världskriget, följt av kommunisternas människoförakt.  

Vid krigets utbrott flydde Irka, då en tonåring, från Warszawa österut men hamnade till slut i de omänskliga arbets- och koncentrationslägren i Tyskland. 

Efter krigets slut studerade Irka medicin, och avlade läkarexamen i Polen. Yrkeslivet utvecklade sig inte så bra. Den sovjetberoende regimen förföljde dem som inte till fullo bekände sig till kommunismens credo. Irka var frispråkig och påtalade de politiska bristerna på sitt sjukhus. Myndigheterna var inte nådiga, och hon hotades av fängelsestraff.

1958 beslutade Irka att lämna Polen, lättare sagt än gjort. Med polismyndigheten i hälarna lyckades hon skaffa pass och tågbiljett och ge sig iväg. Till hennes sorg tvingades hon lämna sin dotter Halina i Polen. Målet för resan var Stockholm där jag, hennes bror, bodde sedan krigsslutet. Inte förrän på färjan från Östtyskland kände hon sig säker. Jag mötte min utmattade syster på Centralens tågperrong.

Irkas liv förbättrades dramatiskt i det nya landet. Förhören hos Säkerhetspolisen följdes av ett tidsödande regelverk hos Medicinalstyrelsen, men småningom fick hon sin svenska läkarlicens. Fram till sin pensionering gjorde hon en geografiskt vidsträckt medicinsk karriär: hon började som som allmänläkare i Gällivare och Piteå, sedan provinsialläkare på Tjörn, och slutligen som företagsläkare i Emmaboda.

Under sina resor i Sverige mötte hon Sigge, och med honom fick hon dottern Christina. Nio år efter ankomsten till Sverige lyckades hon ordna utresetillstånd för sin dotter Halina, som sedan dess blivit kvar i det nya fosterlandet. Tack Sverige för det goda liv min syster fick i sitt nya hemland!

Irka dog av allmänna ålderskrämpor. Det sista levnadsåret var inte alltid lustfyllt. Hennes sista råd till mig var både klokt och omtänksamt: Se till att du dör innan du blir för gammal!

Irkas levnadsöden finns beskrivna i boken ”Mitt liv i krig och fred, en överlevares berättelse” (Dialogos 2014).