Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 07:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-iwo-dolling/

Familj

Till minne: Iwo Dölling

Ambassadör Iwo Dölling, Lidingö, har avlidit i en ålder av 96 år. Närmast anhöriga är makan Tatiana och barnen Fritzika, Teddy (Iwo), Dan och Jessica med familjer.

Rätta artikel

Om Iwo Döllings insatser i den svenska utrikesförvaltningen må andra berätta. Vår egen bekantskap med honom inleddes 1986 när han knöts som handelspolitisk och utrikespolitisk rådgivare till Atlas Copco. Detta uppdrag skulle komma att bestå i sju år och i främsta rummet avse Atlas Copcos och andra svenska storföretags relationer till Sydafrika. 

Detta var under den mörka apartheidtiden när Sverige gick i spetsen för sanktioner mot regimen, främst i form av ett investerings- och handelsförbud. Men samtidigt uppfattades det som ett angeläget intresse, såväl av statsmakterna som av näringslivet, att de företag som var verksamma i landet skulle kunna ”övervintra” på rimliga villkor för att finnas på plats, och även kunna vara konkurrenskraftiga, den dag frihetens klocka klämtade. Detta innebar en ytterst komplicerad och utmanande balansgång.

Iwo Döllings uppdrag krävde sålunda omdöme, mod, politisk insikt och kunskap om regionala förhållanden. Politik, juridik, kommersiella, finansiella och inte minst moraliska aspekter skulle sammanvägas. Iwo kunde som få förena alla dessa krav. Hans öppenhet och rättrådighet ingöt respekt och sympati även hos meningsmotståndare.

Förutom Sydafrika bevakade Iwo för Atlas Copcos och Näringslivets onternationella råds (NIR) räkning flera andra politiskt, etniskt eller socialt svåra marknader där hans formidabla internationella fackkunskap och djupa insikter, liksom omdömesförmåga, var av största värde.

Iwo Dölling var en gentleman, en bildad och välartikulerad kollega, där den yrkesmässiga relationen med lätthet övergick i vänskap. Samtalen med Iwo var berikande och lärorika. Så sent som på hans 96-årsdag kunde man avnjuta hans utmärkta utrikespolitiska analyser. Allt detta förenade han med en underbar humor. Vi upplever ett stort tomrum efter vännen och läromästaren Iwo Dölling.