Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 19:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-jakob-lindberg-2/

Familj

Till minne: Jakob Lindberg

Förre överdirektören vid Folkhälsoinstitutet Jakob Lindberg, Stockholm, har som tidigare meddelats gått bort vid 81 års ålder. Närmast anhöriga är sambon Lena samt döttrarna Sara och Elin med familjer.

För över 50 år sedan bildades SSV, Sveriges socialistiska vinterbadare. Vi tog väl varken vinterbadande eller socialism på fullt allvar, men vi ville behålla kontakten. Det har vi gjort. Jakob var en av oss. 

Vi hade en gemensam bakgrund i de så kallade R-förbundens socialpolitiska arbete. Några av oss hade varit med och startat KRUM, Riksförbundet för kriminalvårdens humanisering, några hade sina rötter i RFHL, Riksförbundet för hjälp åt läkemedelsmissbrukare och RSMH, Riksförbundet för social och mental hälsa.  Pockettidningen R var en samlande kraft.

Vi kom att fortsätta inom vitt skilda yrkesområden: Som läkare, journalister, förläggare, som psykolog, politiker, poet. Jakob fanns kvar inom vår ursprungliga sfär genom sitt arbete inom Socialstyrelsen, socialdepartementet och Folkhälsoinstitutet.

Vi var alla ideologer, inte minst Jakob. Han kunde verka sträng, nästan asketisk i sina resonemang. Men hans ställningstaganden byggde alltid på både inlevelse och kunskap, inte bara åsikt.

Under strängheten lurade en underfundig humor och ett varmt skratt, nästan ett fniss. Bakom hans personliga integritet, vilken var stark, fanns alltid ett genuint intresse för världen och samhällsutvecklingen – men även för oss.

Jakob insjuknade för ett par år sedan. Han orkade inte komma till vår bastu varannan onsdag. Vi saknade Jakob när vi inte sågs. Det blev tomt.

Vi saknar honom så mycket i dag. 

Ämnen i artikeln

Minnesord
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt