Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 07:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-james-codrington/

Familj

Till minne: James Codrington

Arkitekt James Codrington, Danderyd, har avlidit i sviterna av covid-19. Han blev 90 år gammal. Närmast anhöriga är är hustrun Kia och barnen Maria och Jonas Edward, samt systern Mary med familj. 

Jimmy, den vänliga och trofasta vännen har lämnat oss. Han har trampat färdigt på sin cykel och klarat av många tågresor i Europa. Alla fina minnen finns dock kvar.

Jimmy föddes i England och utbildade sig till arkitekt, efter att ha tillbringat krigsåren i Adelaide, Australien. Jimmy hade goda engelska arkitektvänner, som hade flyttat till Sverige under 1950-talet. Jimmy följde efter; han tog cykeln och trampade hela vägen från London till Stockholm. I Sverige fick han sin första anställning hos arkitekten Ralph Erskine. Som arkitekt intresserade sig Jimmy speciellt för stadsplanering och trafiklösningar. 

På ett bröllop i augusti 1959 träffade Jimmy sin Kia i Danderyds kyrka. De gifte sig två år senare i samma kyrka. Äktenskapet kom att vara i 59 år. 

Det rådde stor brist på lägenheter början av 1960-talet och Kia och Jimmy bosatte sig i en ny HSB-lägenhet i Hagsätra. Ett ungt par utan barn och med en vit sportbil som svischade till olika länder. Här träffade de familjen Ek, och vänskapen har bestått hela livet. 

Den unga familjen fick snart tillökning, Maria 1963 och Jonas Edward 1967. De flyttade snart in i en villa i Danderyd som Jimmy designade. Nu träffade de familjen Hillberg.

Både Jimmy och Kia har älskat att resa, särskilt med bil. Varje sommar bar det av genom Europa. 

En speciell och spännande tågresa, Kinaresan 1986, som varade i fem veckor, organiserade Jimmy och Kia tillsammans med fyra vänner. Vi började med båten från Värtan till Helsingfors, sedan tåg till Moskva och vidare med transsibiriska järnvägen till Peking. Resan fortsatte med tåg ner genom Kina till Hongkong. Jimmy hade planerat hela resan. Han visste exakt vilka stationer och vilket klockslag som tågen stannade på. Han skrev dagbok om alla platser vi besökte. Vi resenärer fick var sitt exemplar. 

 Många resor har vi sedan gjort tillsammans, alltid lika roliga och spännande. Vi kommer att sakna hans glada skratt och underfundiga humor. Jimmy var mycket anspråkslös, men hade en medfödd känsla och stil, en verklig gentleman.

Med sorg lämnar vi Jimmy till nya resor, som vi inte vet något om. Kanske kommer han att träffa alla andra som har lämnat oss tidigare? Vi ses ...