Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 15:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-jan-brunius-1/

Familj

Till minne: Jan Brunius

Som tidigare meddelats har Jan Brunius, Visby, avlidit i en ålder av 88 år. Närmast anhöriga är Klara, Ola och Per med familjer, liksom framlidna hustrun Evas barn Oscar, Jonas, Anna och Katarina med sina familjer.

Rätta artikel

Det finns mycket att säga om Jan Brunius gärning inom kulturen. Under nästan 30 år var han knuten till Röhsska museet i Göteborg, varav 15 år som chef. Röhsska som Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk, där han satte prägel.

1987 följde Jan sin hustru Eva till Gotland: Snabbt knöts Jan som föreståndare till det nyöppnade konstmuseet i Visby, som kom att blomstra under lång tid.

Genom åren har han också medverkat i många konstnärsbiografier.

Här vill vi uppehålla oss vid Jans engagerade stöd för Eva Ek Schaeffers textila konst. Till Evas stora utställning år 2000 på Waldemarsudde gjordes en intressant och vacker katalog, snarast en konstbok. Texten skrevs av Jan. Det blev en innehållsrik beskrivning av Evas konstnärskap och en analys av de individuella verken.

Hösten 2014 bildade vi en projektgrupp för att förbereda och genomföra en utställning på Chiles nationalmuseum i Santiago med tolv stora verk av Eva. Stöd till utställningen kom från Region Gotland och Barbro Osher. En hel del problem uppstod längs vägen, men efter invigningen i december 2016 var succén ett faktum.

Bidragande till framgången var den katalog som arbetades fram, som nu lever vidare efter utställningen. Den bygger på Jans texter från bland annat Waldemarsudde. Ett språkligt konstverk, visade det sig när översättningen till spanska skulle till. Evas dotter Mylla var den som färdigställde katalogen med bilder och texter till den högklassiga katalogen.

Under tiden som projektet pågick blev Jans hälsa sämre, men han följde ändå med stort intresse hela processen och hade gärna velat resa med konstverken till Chile. Han var dock med oss i tankarna och gladdes åt framgången. Men han var på plats då projektet presenterades av Eva Ek på Konstmuseet i Visby och då gladdes tillsammans med en stor publik.

Som alltid var Jan generös med sin tid, sin kunskap och sitt engagemang. 

Nu är vi många som minns Jan Brunius med värme och tacksamhet som den vänfaste inspiratör han var.