Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 03:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-jan-brunius/

Familj

Till minne: Jan Brunius

Jan Brunius, Visby, har avlidit vid 88 års ålder. Närmast anhöriga är sönerna Ola och Per, från äktenskapet med Lotta Brunius, och dottern Klara, från äktenskapet med framlidna Eva Brunius, med familjer. Samt bonusbarnen Oscar, Jonas, Anna och Katarina med familjer.

Rätta artikel

Jan Brunius var kulturens och konstens vän och vårdare. Varhelst han befann sig arbetade han för att skapa arenor för kulturen. Som konsthistoriker arbetade han på Nordiska museet i Stockholm och på Röhsska museet i Göteborg, där han var chef 1972–1987. Han uppmärksammade särskilt textil som konstart.

År 1987 bosatte sig Jan, Eva och Klara på Gotland, där Jan blev föreståndare för nyöppnade Gotlands konstmuseum. När familjen Brunius flyttade till Gotland var de redan sommarboende på Högårde i Hamra på Storsudret.

Gotlandshemmet var ett somrigt nav för en stor bonusfamilj som inkluderade släktingar, vänner och gäster. Alla fick plats, det gästfria hemmet är legendariskt. Konst och litteratur diskuterades med familj och vänner vid den dagliga badutflykten till stranden i Vändburg. Det gjordes utflykter till gotländska konstnärer och konsthantverkare liksom till de medeltida kyrkorna. Med på turerna var alltid en kaffekorg med Evas hembakade som räckte till alla, hur många man än var. I Hamra var Jan tillsammans med Eva uppskattade grannar och profiler med stort engagemang i olika kulturella händelser, exempelvis Hamradagen. 

Jan Brunius författade och medverkade i ett stort antal böcker. Han var den självklara och efterfrågade skribenten i verk om konsthantverk och konstindustri och författade flera konstnärsbiografier, exempelvis om Jan Brauner och Kajsa Melanton. Han var mångkunnig inom kulturområdet, ständigt nyfiken på konstens utveckling och den skapande processen. 

Vår vän Janne hade stor charm, vänfast generöst sinne och glittriga blå ögon. Han levde för konsten, familjen och vännerna. Han fann sig väl tillrätta under Storsudrets öppna himmel.