Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-29 12:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-jan-jeppson/

FAMILJ

Till minne: Jan Jeppson

Direktör Jan Jeppson, Saltsjö-Boo, har avlidit i en ålder av 85 år. Närmast anhöriga är dottern Charlotte samt barnbarnen Alexandra, Fredrika och Wendela. Jans hustru Ann-Lis avled år 2009.

Jan växte upp i Vollsjö och behöll under hela sin livstid den skånska dialekten. Han utbildade sig vid Chalmers i Göteborg till civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad. Efter examen år 1960 anställdes Jan som projektör inom Svenska industribyggnad AB, ett företag som han arbetade inom i 35 år.

Jan kom under sin tid i bolaget, som kom att namnändras till Siab AB, att ikläda sig flera ledande befattningar. Han startade längst upp i norra Sverige med att vara chef för verksamheten i Malmfälten, blev arbetschef i Sundsvall/Gävle, byggde upp verksamheten i Uppsala som avdelningschef och kom sedan till Stockholm där han, innan han utnämndes till vd. Han hann också med att vara teknisk direktör, utlandschef, produktionsdirektör och vice vd. Siab börsintroducerades 1983. I samband med det utnämndes Jan till vd.

Under sin tid i bolaget var Jan involverad i många intressanta projekt inom och utom Sverige. Nämnas kan Globen i Stockholm, Arlandabanan, kärnkraftverk i Finland, hotell i S:t Petersburg samt ett flertal projekt i Östtyskland.

I samband med nedgången i byggverksamheten i början av 1990-talet deltog Siab under Jans ledning aktivt till omstrukturering av branschen. Nils P Lundh förvärvades, varvid Siab tillfördes anläggningsverksamhet och därmed blev ett heltäckande bolag. Utöver det förvärvades kompletterande verksamheter från andra bolag inom ett antal regioner i Sverige.

När muren föll i Berlin år 1989, öppnades möjligheten för förvärv av byggverksamhet i Berlinområdet. 1991 förvärvades ett östtyskt bolag, Industriebau Fürstenwalde, som under namnet Siab Bau kom att bli det ledande bostadsbolaget i Tyskland.

Jan avgick som vd år 1995 i samband med sin 60-årsdag. Jans analytiska förmåga medförde att han var en värdefull problemlösare och god förhandlare. Hans omtanke om medarbetarna innebar en både varsam men också fast ledarstil, som uppskattades av alla berörda.

Efter tiden som vd ägnade sig Jan åt ett flertal styrelseuppdrag i olika bolag. Han var också en av initiativtagarna och dess förste ordförande, till en kamratförening av ledningspersonal från Siab, sedan bolaget år 1997 förvärvats av NCC.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt