Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-jan-linder/

Familj

Till minne: Jan Linder

Civilekonomen och författaren Jan Linder, Stockholm, har avlidit i en ålder av 88 år.  Närmast anhöriga är sonen Henrik och sonsonen Carl Henrik.

Jan Linder föddes 1931 i äktenskap mellan kommendörkapten Sven Linder och Elisabeth Linder född Falkenberg af Trystorp. Jan tog studenten med mycket goda betyg i Östra real i Stockholm. Efter examen från Kungliga Sjökrigsskolan 1952 som reservofficer i flottan utbildade han sig till civilekonom vid Stockholms handelshögskola.

Efter utbildningen arbetade Jan som anställd i IBM och som journalist i en affärs- och datatidning. Vid sidan av sina anställningar var han författare med en omfattande produktion i skilda ämnen, främst militärpolitiska. 2007 gav han ut standardverket ”Skeppens geni – F H af Chapman och hans värld”. Hans böcker fick ett mycket positivt mottagande som sakliga och lättillgängliga. Efter pensioneringen deltog Jan flitigt i sjöofficerskursens månatliga luncher där han var en mycket uppskattad glädjespridare. 

Jan ledde som ordförande under många år Sällskapet F H af Chapman som har som ändamål att sprida kännedomen om den store skeppsbyggmästaren på 1700-talet af Chapman. Som ordförande lade han en stabil grund för sällskapets fortsatta verksamhet. Genom sin kunnighet på området kunde han föreslå goda föredragshållare och intressanta studiebesök med anknytning till af Chapman. Särskilt minnesvärt var ett besök på Sveaborg utanför Helsingfors.

Vi inspirerades genom Jan inte bara att lära känna skeppsbyggmästaren och hans livsverk utan också dennes samtid. Jans ovannämnda biografi ”Skeppens geni” var därvid en ovärderlig och lättläst källa till kunskap. Allt detta serverade Jan med stor känsla för uppgiften. Hans humor och optimistiska läggning gjorde våra sammankomster till sällskapliga tillställningar. Vi kommer med stor saknad att minnas honom och hans insatser för oss och vårt sällskap.