Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-18 22:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-jan-ostman/

Familj

Till minne: Jan Östman

Medicine doktor, docent Jan Östman, Solna, har avlidit vid en ålder av 89 år. Närmast anhöriga är makan Marianne, och deras barn Claes, Katarina och Cecilia med familjer.

Rätta artikel

Jan Östman var nestorn inom svensk diabetesverksamhet. Han rekryterades till Huddinge sjukhus 1972 med ansvar för diabetesvården, som han utvecklade till en av de ledande i landet.

Jan insåg tidigt behovet av patientutbildning och samverkan mellan olika professioner, och startade en av landets första dagvårdsavdelningar för diabetes. Han var diabetesexperten vid landets första bukspottskörtel- och öcellstransplantationer, som nu erbjudes vid svårkontrollerad diabetes. Han deltog i nationella diabetesfrågor som ordförande i läkarrådet hos Svenska Diabetesförbundet och sakkunnig åt bland annat Socialstyrelsen.

Jan var initiativtagare till bildandet av Svensk förening för diabetologi och dess förste ordförande, liksom redaktör för den fortfarande använda läroboken om diabetes. Han var också en av de första som direkt studerade vävnad hos människa för att förstå mekanismer bakom sjukdomar. Avhandlingen 1965 beskrev hur kroppens fettceller påverkas av diabetes.

Jan byggde upp ett laboratorium, där många av oss disputerat för att med avancerade cellbiologiska metoder studera ämnesomsättningen i fettcellerna vid kliniska tillstånd. Senare ändrade Jan inriktning till epidemiologiska studier av diabetesutvecklingen i Sverige. Han initierade Diabetes incidens-studien i Sverige, som var en av de första i världen med rikstäckande undersökningar av insjuknande i diabetes och har fått stor nationell och internationell betydelse.

Vid sidan av familj och arbete brann Jan för sport, i synnerhet tennis och bridge. Han var långt upp i åren fullt aktiv på tennisbanorna i Stockholm och på somrarna i Torekov.  Avancerad bridge spelade han ofta och hängivet, och ända till slutet med stor tävlingsframgång. 

Vi minns med glädje Jan för hans intellektuella skärpa, hans klokhet och engagemang som doktor och vetenskapsman, hans mentorskap och som en god vän.