Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 14:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-jan-peder-lamm/

Familj

Till minne: Jan Peder Lamm

Arkeologen, Jan Peder Lamm, Stockholm, har nyligen avlidit vid 84 års ålder. Hans närmaste är hustrun Kristina, barnen och barnbarnen.

Jan Peder Lamm var både som arkeolog och museiman under många decennier en betydelsefull person. Jag hade själv den stora glädjen att redan i början av 1960-talet bli studiekamrat med Jan Peder. Vi var då alla unga entusiastiska elever till professor Greta Arwidson i Stockholm.

I seminariet för nordisk och jämförande fornkunskap grundades en stark och härlig vänskap – i såväl arbete som privatliv – som så småningom kom att omfatta våra respektive familjer. Det blev en trygg och stimulerande vänskap som betytt mycket i mitt liv.

Så till exempel kom Jan Peder att bli en mycket uppskattad medarbetare till min man, arkeologen och museimannen Per Lundström, som rekryterade honom till den spännande och vetenskapligt viktiga undersökningen av den vikingatida hamnanläggningen Paviken i Västergarn på Gotland.

Kännetecknande för Jan Peder under alla år var att han alltid var beredd att ställa upp och praktiskt underlätta och hjälpa oss alla genom att till exempel förmedla kontakter och vidarebefordra såväl kunskaper som skrifter och särtryck i vida kretsar.

Andra må vältaligt skildra Jan Peders omfattande insatser som såväl arkeolog som museiman. För mig känns det angeläget att särskilt understryka hans konstruktiva insatser för den ärorika sammanslutningen Svenska Fornminnesföreningen till vars styrelse han klokt rekryterades av dess ordförande, min pappa Birger Nerman,som tidigt insåg Jan Peders stora entusiasm, engagemang och effektivitet. Jan Peder förblev en i många år och i olika roller en uppskattad ledamot av styrelsen för svenska Fornminnesföreningen.

Det har varit ett stort privilegium att alltsedan 1960-talet ha haft Jan Peder som uppskattad vän. Hans underfundiga humor kombinerad med stor klokhet och unik talang för vänskap har betytt mycket inte bara för mig och min familj utan också för hans stora krets av vänner och kollegor.

Med djupt känd tacksamhet räknar jag Jan Peder och Kristina som mina kära och mest betydelsefulla vänner i livet.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt