Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-27 01:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-jan-pinnen-jonsson/

FAMILJ

Till minne: Jan ”Pinnen” Jonsson

Generallöjtnanten i flygvapnet Jan ”Pinnen” Jonsson, Linköping, har vid 69 års ålder avlidit efter en längre tids sjukdom. Han efterlämnar sina närmaste, hustrun Annevi och sönerna Richard, Patrik och Christoffer.

Jan började sin bana i flygvapnet som fältflygare på Lansen och Viggen. Han erbjöds officersutbildning och tjänstgjorde därefter vid dåvarande Hälsinge flygflottilj, där han blev divisionschef för 151. attackflygdivisionen.

Efter genomgången militärhögskola/försvarshögskola fick Jan uppgiften att skapa en taktisk utprovningsorganisation för Gripen. Den skulle klara ut vad som erfordrades för att våra flygstridskrafter skulle kunna samarbeta med andra, enlig de nya politiska riktlinjerna, samt bygga upp en central taktisk ledning för alla flygstridskrafter. Detta var nu såväl tekniskt möjligt som nödvändigt mot bakgrund av minskande resurser rörande såväl materiel som personal. Som ett led i allt detta tjänstgjorde Pinnen som chef för Södra flygkommandot åren 1997–1998.

I samband med den stora omorganisationen 1998, då försvarsgrenscheferna med staber skulle avvecklas utnämndes Jan till generalmajor och generalinspektör för flygvapnet. Han blev chef för det nyinrättade flygvapencentrum – en kompetensorganisation utan orderlinjer utåt. Efter två år som chef hade Jan utvecklat flygvapencentrum till den tidigare nämnda centrala taktiska ledningsorganisationen.

Vid omorganisationen två år senare, då även den operativa ledningsorganisationen centraliserades, blev Jan chef för den operativa insatsledningen och befordrades till generallöjtnant. De sista åren i tjänst var han chef för den centrala insatsledningen i högkvarteret

Jan Jonsson var inte blygsam men mycket intelligent, kunnig och snabbtänkt. Det kunde vid enstaka tillfällen resultera i att såväl underordnade som överordnade råkade ut för ett fait accompli. Det blev dock sällan fel, då han var en lugn person och väl medveten om denna effekt.

Jan hade många intressen utom tjänsten, men framför allt så ägnade han sig åt sin familj. Diskussioner, projekt och aktiviteter tillsammans med sönerna var legio. Han var en uppskattad make och far.

Vi, tidigare och efterföljande flygvapenchefer, saknar vår vän och kollega.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt