Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 17:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-jan-rydh/

Familj

Till minne: Jan Rydh

Jan Rydh, Stockholm, har efter en lång tids sjukdom avlidit i en ålder av 80 år. Närmast anhöriga är hustrun Gertrud och barnen Anna, Johan och Karin med familjer.

Rätta artikel

Jan Rydh föddes i Kolsva, Västmanlands län, och tog studentexamen i Köping. Efter civilekonomexamen på Handelshögskolan i Stockholm 1962, anställdes han samma år på Svenska sparbanksföreningen, sparbankernas branschorganisation. 

Hans verksamhet på Svenska sparbanksföreningen blev framgångsrik och mångskiftande.  Han började på det ekonomiska sekretariatet och slutade som föreningens verkställande direktör, där han efterträdde sin chef och mentor Sven G Svenson. Under några år i början av 1970-talet var han chef för Sparbankernas datacentraler, ett uppdrag som inträffade under en mycket turbulent och strategiskt viktig period för sparbankerna. 

Jan trodde på sparbanksidén och dess möjligheter att anpassas till en ny tid. I den förändringsprocess som pågick under hela hans tid i sparbanksrörelsen var han en förgrundsgestalt och kämpade energiskt för att behålla sparbankernas unika företagsform och deras ursprungliga uppgift. Den kampen förlorade han och det bekom honom illa. Hans mål var en sammanhållen sparbanksrörelse med uppgiften att verka för en sund ekonomisk utveckling för en bred allmänhet. Jan lämnade sparbanksrörelsen 1991 och utsågs till landshövding i sitt födelselän. I sin nya roll utnyttjades hans stora kapacitet i flera statliga utredningar.

Jan var en god vän och en intensiv och intressant samtalspartner. Han hade höga ideal och stor integritet. Han var en driven debattör med god förmåga att upptäcka svagheter i en motståndares argument, men även beredd att acceptera eventuella brister i sina egna. Även in i det sista deltog han i samhällsdebatten och under sina sista veckor skrev han en lång PM om sin syn på sparbanksrörelsens utveckling.