Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 05:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-jan-stahle/

Familj

Till minne: Jan Stahle

Professor emeritus Jan Stahle, Ljungskile, har avlidit i en ålder av 96 år. Närmast anhöriga är barnen Oscar, Charlotte och Fredrik med familjer.

Jan Stahle var hela sitt yrkesverksamma liv, åren 1950–1990, verksam vid Akademiska sjukhusets öron-, näs- och halsklinik, Uppsala. Han disputerade 1958 om undersökningsmetoder av balanssinnet och utsågs samma år till docent i otorhinolaryngologi.

Den fortsatta forskningen ägnades åt yrsel- och balansrubbningar i samma generösa anda som tidigare initierats av Nobelpristagaren Robert Bárány som var den förste professorn och klinikchefen vid kliniken. Stahle tjänstgjorde som biträdande överläkare 1961–1978 och från 1979 fram till pensioneringen 1990 som professor och överläkare samt tillika klinikchef.

Under hans tid som professor har ett stort antal avhandlingar utgått från institutionen. Resultaten från avhandlingarna befäste klinikens roll som internationellt framstående centrum inom otoneurologin. Stahle byggde systematiskt upp ett omfattande internationellt kontaktnät och många framstående läkare från hela världen gästade kliniken för att studera såväl kirurgi som för att delta i forskningen.

Nya kirurgiska metoder introducerades. Jan Stahle initierade i mitten av 1980-talet, tillsammans med professorn i neurokirurgi Urban Pontén, kirurgisk behandling av tumörer på balansnerven. Stahle genomförde också vissa specialinriktningar vid kliniken som vidareutvecklades och slutfördes av hans efterträdare.

Ett flertal nordiska och internationella kongresser har arrangerats under Jan Stahles ledning i Uppsala. Han var ledamot i Vetenskapssocieteten och president för den internationella prestigefyllda medicinska organisationen Bárány society 1979–1990.

Stahle förmedlade läkekonst, engagemang och utstrålade positiv kraft i sin etiska livssyn och som förts vidare till senare generationer medicinare. Minnet av Jan Stahle är ljust. En högt skattad gentleman har gått ur tiden.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt