Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 22:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-jan-valdelin/

Familj

Till minne: Jan Valdelin

Jan Valdelin, docent vid Handelshögskolan och boende i Agen, Gascogne, har efter en tids sjukdom avlidit, djupt saknad av vänner, forskarkolleger och tidigare arbetskamrater. Närmast anhöriga är hustrun Dany , syster Eva och sönerna Jon och Emil med familjer. Jan blev 76 år.

Jan växte upp i Södertälje, oftast bäst i klassen liksom i favoritsporten orientering, med en begåvning som resulterade i en briljant examen på Handels och därefter forskning. Efter ett minnesvärt år 1968 tillsammans med hustrun Birgitta i ett upproriskt Berkeley ledde vidare doktorandstudier fram till en avhandling om produktutveckling och marknadsföring.

Jan var djupt involverad i utvecklingsfrågor – alltifrån Södermalm och bort mot Etiopien, Vietnam, Jamaica och många andra länder. I arbetet med internationella frågor utgjorde ekonomisk teori och handfasta arbetsverktyg en stark kombination – hur skulle man annars kunna sortera bort politisk retorik, irrelevanta partsintressen eller ren korruption inför viktiga beslut när Sida och andra biståndsorgan förväntades bidra med ekonomiska insatser?

Jan kom att utveckla en god kompetens för uppdrag i dessa krävande miljöer, från början av 1980-talet i eget konsultföretag. Intresset för litteratur resulterade i etablering av bokförlag, med fokus på fransk litteratur och egen insats som översättare, småningom av hustrun Danys romaner – och bosättning i Frankrike.

Jan hade en förmåga att med humor och värme sprida omtänksamhet omkring sig, först i Handels lokaliteter, gärna i sällskap med kvinnliga studerande vilka på den tiden nog var en smått förbisedd begåvningsreserv. Som krävande chef i Interconsult fungerade Jan som en briljant mentor där många nyexaminerade Handelsstudenter fick sin första kontakt med en tuff arbetsmarknad.

Vi är många som med saknad minns diskussioner inte bara i ekonomisk teori utan även i existentiella ödesfrågor och tillståndet i världen – och en god samvaro med Jan över flera decennier.