Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 00:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-jerzy-wasserman/

Familj

Till minne: Jerzy Wasserman

Jerzy Wasserman, Djursholm, har avlidit i en ålder av 91 år. Närmast anhöriga är hustrun Danuta Wasserman samt barn.

Rätta artikel

Jerzy Wasserman föddes i Lodz, Polen i en textilindustrifamilj. Familjen flydde undan tyskarna 1939 och hamnade i ryskt arbetsläger. De kom till Sverige efter andra världskriget, där en gren av familjen levt sedan 1917.

Jerzy var sedan 40 år gift med Danuta och de har en dotter tillsammans. Båda hade barn från tidigare äktenskap.

Jerzy utbildade sig till läkare vid Karolinska institutet (KI) och blev klinisk bakteriolog och immunolog vid dåvarande Mikrobiologiska centrallaboratoriet (SMCL). Där var han verksamhetschef och laboratoriechef 1972–92. Han var också chefläkare på Sabbatsbergs sjukhus 1985–92 och senare även verksamhetschef för radiologi och patologi på S:t Görans sjukhus.

1993 blev han engagerad i medicinsk kvalitetssäkring av nationella och internationella laboratorie- och röntgenverksamheter vid uppbyggnaden av hälso- och sjukvårdskoncernen Capio, där han i flera år var medicinsk rådgivare.

Jerzy disputerade 1962 vid KI, blev docent i immunologi 1964 och utnämndes till professor 1997.

Jerzy var mycket aktiv vetenskapligt. Under åren studerade hans grupp bland annat immunologiska förändringar vid strålbehandling av bröstcancer på Radiumhemmet (KI). Från 2000 fram till sin död deltog han med hustrun Danuta och medarbetare vid Nationellt centrum för suicidforskning vid KI i genetiska studier av särskilt stresspåverkan vid självmord.

Som chef var Jerzy klok, kreativ, snabb och resolut med stor empati för dem som var utsatta för påfrestningar.

Jerzy hade breda intressen i historia, litteratur och konst med utblickar i världspolitiken och ett spänstigt intellekt. Han läste litteratur och kommunicerade flytande inte bara på svenska och engelska utan även på franska, tyska, polska, ryska och italienska.

Han var alltid mycket pålitlig, vänlig och engagerad.

Saknaden är stor bland de många vännerna.