Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 17:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-jessica-orton/

Familj

Till minne: Jessica Orton

Jessica Orton, Malmö, har avlidit i en ålder av 72 år.

Min kära lilla syster växte upp i centrala Malmö men begav sig ambitiöst ut i vida världen efter några års lantligt mellanspel i stadens utkanter. I England och Spanien bättrade hon på sina skolvunna och akademiska språkfärdigheter, i Italien lärde hon sig italienska så att hon som guide och reseledare kunde passera gränsfloden Rubicon med kommentarer på flera olika språk på väg till Florens, Rom eller Venedig till våra turistande föräldrars oförställda förtjusning och stolthet.

Långa år av ytterligare studier och psykoanalys ledde så till att hon så småningom kunde kalla sig såväl legitimerad psykolog som legitimerad psykoterapeut och fullt utbildad psykoanalytiker. Hennes privatpatienter var henne trogna, klokskap och verklighetsanknytning präglade hennes utlåtanden från den mångåriga tiden på Arbetsförmedlingen och hennes kompetens och vänliga sätt uppskattades när hon i många olika sammanhang handledde yngre kolleger. Hennes engagemang i Skånska psykoanalytiska sällskapet och Svenska psykoanalytiska föreningen var genuint och kännetecknades som så mycket annat hon ägnade sig åt av en aldrig svikande ansvarskänsla. 

På samma sätt förhöll det sig med Malmö Damsällskap. Det var emellertid inte bara hennes djupa intresse för konst, litteratur, musik och teater som ledde till hennes uppenbart mycket uppskattade ordförandeskap där. Det var också en önskan från hennes sida att glädja vår mamma genom att fortsätta en familjetradition; under ett antal år var vår mormor vice ordförande i Damsällskapet och i yngre år uppträdde vår mamma där vid olika soaréer, innan hon så småningom blev Sällskapets äldsta medlem och stolt kunde bevittna dottern som säker, inkluderande och stilmedveten ordförande med - som en beundrare sedan ungdomen nu uttryckt det - glimten i ögat.

Hennes intressen sträckte sig ända från barnsben också till naturen och på familjens sommarställe i hjärtat av Höga kusten kommer nu hennes förmåga att förmedla fängslande kunskap om traktens flora och historia att saknas liksom den omsorgsfulla hemtrevnad och det trivsamma värdskap som kännetecknade stället under hennes ledning.

Efter återkommen ohälsa har hon nu alldeles för tidigt lämnat oss. Vi saknar innerligt hennes värme och omtänksamhet.