Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 07:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-jim-raymond/

FAMILJ

Till minne: Jim Raymond

Entreprenören Jim Raymond, Hagby, har hastigt avlidit i en ålder av 56 år i Salthamn på Gotland. Närmast anhöriga är hustrun Liubove och sonen Hjalmar, modern Siw med make Leif och systern Jaqueline med familj.

Jim växte upp på Gotland där hans far Ray var en framgångsrik företagare. Fadern drev Gotlands pälsdjursgård i Salthamn, en verksamhet som producerade 250 000 skinn årligen. En av de största anläggningarna i Europa och Gotlands största privata arbetsgivare.

Efter avslutad skolgång vidareutbildade sig Jim på fastlandet. Han tog över farfars nedlagda pälsfarm utanför Kalmar. Jim lyckades avla fram några av världens i särklass finaste vita minkar som såldes under namnet Black Cross. Hans produktion av Black Cross toppade efterfrågan. Produktionsresultatet renderade i fina internationella utmärkelser. I Sverige var hans verksamhet inte lika uppskattad på grund av politiska svängningar om pälsbranschen.

I samband med flytten till fastlandet träffade Jim första hustrun Malin. Tillsammans fick de sonen Hjalmar. Paret bosatte sig på Kolboda herrgård söder om Kalmar.

Politiska beslut kunde stänga branschen. Jim insåg detta och satsade på att göra hundgodis. Bland annat olika hamburgare – ett nytänk av Jim inom hundfoderbranschen. Pälsdjursproduktionen upphörde 2016 och produktionen av hundgodis tog över med försäljning i Sverige och export.

Jim var en uppfinningsrik person och uppfann många nya produktionsmetoder. Livet tog dock slut mitt i steget vid 56 års ålder vilket var på tok för tidigt.

Vi är många släktingar o vänner som saknar en enastående fin, klok, varm och empatisk människa. Lyckligtvis tog livet slut på den plats i världen som han älskade mest – Gotland – där livets oförutsägbarhet gjorde sig påmind på ett brutalt sätt.

Våra tankar går till hans hustru Liubove, sonen Hjalmar och Jims mor och syster som drabbats av denna stora sorg på juldagen mitt uppe i julfirandet.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt