Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-07 08:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-joar-norden/

Familj

Till minne: Joar Nordén

Joar Nordén har avlidit i sitt hem i Stjärnhov. Närmast anhöriga är makan Eva och barnen Ylva och Klas med familjer. Joar blev 89 år.

Efter avslutade juridiska studier började Joar sin bana som bankjurist i dåvarande Skandinaviska banken och fortsatte efter fusionen i S-E-Banken där han under de sista åren fram till sin pensionering var bankens chefsjurist.

Redan för 60 år sedan möttes våra vägar tack vare att våra makar gick på samma sjuksköterskeskola. Med åren har vi hunnit med alla de faser som goda vänner går igenom och, inte förvånande, samtidigt gjort bostadsresan i varandras närområde – från första föräldrafasen i lägenhet i Spånga till många år i villa i Bromma och slutligen till bostadsrätt i i Stockholms innerstad.

När Eva övertog sitt föräldrahem, den vackra gården i Bresshammar vid sjön Naten i Stjärnhov, blev det slutstation för en 30 år lång epok i Joars liv. Och det gavs tid för både hundar och vänner. När man for dit var det i regel för promenader i natursköna sörmländska omgivningar, fest och övernattning. Gästfrihet har alltid varit ett signum för familjen Nordén och jag har med maka haft nöjet att vara med i olika konstellationer.

Under Brommaåren var vi några familjer som träffades på annandagen för lekar som levande charader – tills barnen var så stora att de alltid vann. En grupp på fem par, med åren reducerad till tre, firade ”alla år” nyårsafton på Bresshammar. En tredje grupp av vänner, typiskt nog initialt skapad av fem fruar sjuksköterskor, turades om som värdar, men den årliga glöggtillverkningen skedde alltid på Bresshammar.

Joar, eller Jocke bland vännerna, var en charmant värd med glad espri, intresserad av språk och livsfrågor. Diskussionerna om samtidens utmaningar ville aldrig sluta, många gånger triggade av Jockes förmåga att testa argumentens hållbarhet genom att inta en motsatt ståndpunkt än majoritetens. Här kom den gamle juristen fram – i sitt esse.

De många vännerna i olika konstellationer tackar för år av vänskap och stimulans.