Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 04:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-johan-apelman/

Familj

Till minne: Johan Apelman

Johan Apelman, Bromma, har somnat in efter två års sjukdom vid en ålder av 58 år. Närmast anhöriga är hustrun Karin och barnen Greta och Mauritz.

Johan växte upp i Danderyd med sin bror Monke, mamma Rigmor och pappa Nisse. Familjen tillbringade många barndomssomrar på Singö där en livslång kärlek till hav och skärgård föddes. Han träffade sitt livs kärlek Karin i mitten av 80-talet. Tillsammans fick de barnen Greta (1993) och Mauritz (1996). Familjen bodde först i Vasastan och från 1998 i Bromma. Varje sommar har tillbringats på Gotland, sedan 2004 i eget hus i Gnisvärd. En plats som Johan ständigt längtade till.

Sju familjer som fick sina första barn sommaren-93 träffades via Barnavårdscentralen (!). Det rullades barnvagnar och sjöngs vaggvisor tillsammans den första vintern med spädbarn. Inte kunde någon av oss då ana att alla familjerna skulle fortsätta att träffas i snart 30 år.

Johan läste filosofi och matematik på universitetet och körde limousine för Freys hyrverk innan han började på läkarutbildningen. Sedan valde Johan att utbilda sig till kirurg på Huddinge sjukhus. Efter några år på Södersjukhuset fann han sig väl till rätta i yrket på Södertälje sjukhus. Hans starka patos för de svaga och utsatta gjorde honom synnerligen lämpad att arbeta som läkare. Johan avslutade sin långa läkarkarriär som en mycket kunnig och uppskattad kirurg på Sankt Görans sjukhus. Titthålskirurgi var han särskilt skicklig på och han gjorde viktiga pionjärinsatser inom robotassisterad bråckkirurgi.

Johan hade många fritidsintressen men hans passion för fotografering sticker ut. För tio år sedan återupptäckte Johan fotokonsten. Även Karin fångades, till bådas stora glädje, av exotiska motiv och bildkomposition. Johans bilder är färgsprakande, underfundiga och närmast professionella. Det är ingen överdrift att påstå att genom fotograferingen hittade Johan hem. Hem till sin barndom och hem till sin konstnärssjäl.

En dag för nästan två år sedan märkte Johan att han inte kunde operera med samma skärpa som tidigare. Diagnosen hjärntumör ställdes i januari 2018. De två år som följde innebar stora utmaningar för Johan och familjen. Men sjukdomen och dess påfrestningar gav också ny kraft till relationer och vänskaper, och möjlighet till samtal om livets svåraste frågor. Johans yrkeskunnande, varma hjärta, tydlighet och vänfasthet är alla egenskaper som visade sig vara stora tillgångar. Han njöt av livet in i det sista omgärdad av vänner och familj.