Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-23 09:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-johan-beck-friis/

FAMILJ

Till minne: Johan Beck Friis

Johan Beck Friis, Bromma, har avlidit vid 79 års ålder. Han efterlämnar döttrarna Camilla och Lovisa med familjer.

Med Johan delade vi, hans kollegor, under många år en arbetsgrupp för ömsesidig granskning och handledning rörande vårt psykoanalytiska arbete. Vi lyssnade gärna på Johans vänliga men träffsäkra kommentarer som alltid var till stor hjälp. Efter hand fick vi allt mer insyn i Johans tänkande kring teman som också präglade hans breda vetenskapliga intressen.

Johan kom till psykoanalysen med en gedigen bakgrund i den biomedicinska psykiatrin. När han började den psykoanalytiska utbildningen hade han kort tid innan disputerat som psykiatriker på en avhandling om melatoninets betydelse för depressioner.

I sin bok ”När Orfeus vände sig om” som kom ut 2005 gav han en egen ingående översikt av både psykoanalysens och den psykiatriska neurofysiologins uppfattningar rörande depressionernas uppkomst. 2009 kom ”Den nakna skammen” som betonade vikten av omedvetna skamkänslor för utvecklingen av depressioner. Johan kunde konsten att skriva om dessa ting på ett tillgängligt och informativt sätt.

Med sin alltför tidigt bortgångna hustru Regina, klassisk dansare och koreograf som forskade i dansens historia, delade Johan inlevelsens och den konstnärliga sensibilitetens värld.

I iscensättandet av ”Orfeus och Eurydike” – som Johan återskapade för sina vänner som regissör av en privat opera och balettföreställning – fick man uppleva det omedvetnas försök att återupprätta det förlorade inre objektet. Han fann uttryck för sina insikter med hjälp av konstnärliga verk som berört människor i sekler – från Orfeusmyten till Stagnelius och Ernst Josephsons sjukdomskonst.

Vi minns också med tacksamhet och saknad Johans generösa sätt att när tillfälle gavs, som vid hans 80-årsdag, bjuda sina gäster på sång, musik och skådespel – opretentiöst men utsökt.

Ämnen i artikeln

Minnesord

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt