Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/familj/till-minne-johan-lidman/

Familj

Till minne: Johan Lidman

Johan Lidman, Nyköping, har avlidit i en ålder av 81 år. Närmast anhöriga är döttrarna Madeleine och Elisabeth med familjer.

Johan var en levnadsglad och familjekär gamäng med stort intresse för att resa, se världen och förkovra sig i nya kunskaper. Under många år arbetade han som säljare på IBM och vann många priser för sina goda säljresultat. Han var intresserad av språk och pratade tyska och engelska samt lärde sig grunderna i ryska och lite kinesiska. Ett stort intresse var tåg och krigshistoria samt intresset för att bevara den Beridna högvakten.  

Sin hustru Gudrun träffade han redan 1958 genom deras gemensamma hästintresse. De gifte sig 1963 och fick två barn och sedermera sju barnbarn. Han var en ovanlig pappa för sin generation som tidigt tog stor del i sina barns liv, lagade middag och skötte hushållet. Alltid på språng, alltid full fart. Hemmet var alltid öppet för släkt, vänner och barnens kompisar.  

Trots att han och Gudrun skiljdes 1979, så höll de hela livet nära kontakt och samarbetade kring barn och barnbarn. De hade samma humor och det blev alltid mycket fniss och skratt på familjeträffarna. Det sista året i livet, när allt förändrades för Johan på grund av sjukdom, ringde han och Gudrun varandra flera gånger i veckan och var ett stort stöd och en trygghet för varandra.

Hela livet har Johan haft en nära kontakt med sina döttrar Madeleine och Elisabeth och deras familjer. Det sista året blev den kontakten än mer intensiv och han fick besök varje vecka för att garantera att han mådde bra och hade det bra. Han var alltid lika glad och tacksam.

Johan hade alltid nya idéer på gång och arbetade in i det sista med sin firma. Redan på 80-talet reste han till Kina och gjorde affärer, och Kinas ambassadör var ofta på besök i huset på Kleva gård.

Johan var fantasifull och väldigt kreativ och social. För sina barn och barnbarn var han den trygga hamnen som alla återvände till för att tanka kärlek, trygghet och kraft. Nu finns bara alla fina minnen kvar och allt han har gett och betytt för vänner, släkt, barn och barnbarn.